European identity and the European Union: The prospects and limits
Avrupa kimliği ve Avrupa Birliği: Olasılıklar ve sınırlar
- Tez No: 204663
- Danışmanlar: DOÇ.DR. A. NURİ YURDUSEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa, Avrupa kimliği, Avrupa Birliği, ulus-sonrası kimlik, konstruktivism, Europe, European Identity, European Union, Post-National identity, Constructivism
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı Avrupa kimliği kavramını Avrupa Birliği (AB) süreciçerçevesinde Kontrustivist (inşacı) teori açısından incelenmektir. Bu tez Avrupabütünleşme projesinin ortak bir kimliğe ihtiyaç duyduğu inancına dayanır ; bu kimlik`daha yakın bir birliğin' başarısı ve devamı için hayati bir araçtır. Bu çerçevede, tezinamacı AB'nin bir Avrupa kimliğine sahip olup olmadığını; ulus-sonrası bir Avrupakimliği olasılığını ve gerekliliğini ve hangi kimlik modelinin daha muhtemel olduğusorularının cevabını bulmaktır.Kontrustivist yaklaşımı benimseyen bu tezin temel iddiası Avrupa kimliğinin birsüreç ve proje olduğudur. Bunun yanında, tez Avrupa kimliğinin `zayıf' bir kimlikolarak henüz oluşma sürecinde olduğunu; belirsiz içeriği ve gelecek-odaklı yapısıylayeni tanımlamalara açık olduğunu iddia etmektedir. Bu çerçevede, ulus-sonrası birAvrupa kimliğinin olasılılığı ve gerekliliği; AB'nin kimlik inşa etme stratejileri;Avrupa bütünleşme sürecinin ve kimlik yaratma çabalarının 1950'den günümüzeulusal kimlikler ve Avrupa kimliği üzerindeki etkisi olmak üzere bu tez üç kısımdanoluşur.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to analyze the concept of `European identity? withinthe context of the European Union (EU) in terms of constructivist approach. Thisthesis is based on the idea that European integration project needs a shared identity;it is essential means for the success and continuity of an `ever closer Union?. In thiscontext, the aim of the thesis is to find out the answers to the questions of whetherthe EU has a European identity; whether a post-national European identity is viableand desirable; if so, which model of identity is more viable and desirable.Through adopting the constructivist approach the main argument of this thesis is thata European identity is as a process and project. The thesis further argues Europeanidentity as a `thin? identity is still in the process of formation and its uncertaincontent and `future-oriented? character is open to new codifications. Accordingly, thethesis contains three main parts ; the viable and desirable post-national Europeanidentity ; the EU?s identity building strategies ; the impact of European integrationand the effects of identity-building strategies on both national and Europeanidentities since the 1950s to present.