Emergence of art galleries in Ankara a case study of three pionerring galleries in the 1950s
Ankara'da sanat galericiliğinin oluşumu 1950'lerin öncü üç galerisi üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 204665
  2. Yazar: BAŞAK ÖNSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL NALBANTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Sosyoloji, Art History, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat galerisi, Sanat piyasası, Kültürel politikalar, Türk Resmi, Sergilememekanı, Art gallery, Art Market, Cultural Policies, Turkish Painting, Exhibition Space
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez Türkiye'de özel sanat galericiliğinin oluşumunu 1950li yıllarda Ankara'daaçılmış olan üç galeri; Milar Galerisi, Helikon Derneği Galerisi ve Sanatseverler DerneğiGalerilerine odaklanarak, analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, sanatsal alanla ilgili hemsanatsal hareketler hem de devlet politikaları tarihsel bir bakış açısı ile ele alınmıştır.Görüşmeler, ilgili literatürün analizi, dönem dergi ve gazetelerinin incelenmesi temel bilgiedinme kaynaklarını oluşturmuştur. Sonuç olarak, bulgularımızın ışığında; tarihsel çerçevedeTürkiye'de sanat piyasasının oluşumu ve özel galerilerin ortaya çıkışının toplumsal, kültürelve ekonomik dinamiklerin farklılığı sonucu Batılı örneklerinden oldukça farklıkarakteristiklere sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to analyze the emergence of private art galleries in Turkey byfocusing on specifically the three art galleries, namely Gallery Milar, Helikon Society?sGallery, and Society of Artlovers? Gallery that were opened in Ankara during 1950s. To thisaim, both the artistic movements and governmental policies regarding the artistic field arementioned from a historical point of view. Interviews, analysis of relevant literature,examining periodical magazines, and daily newspapers constitute the main sources of datacollecting. In conclusion, in the light of our findings it is decided that the formation of artmarket and emergence of art galleries in Turkey have quite different characteristics from thewestern example as a result of its own social, cultural and economic dynamics in the historicalframe.