The Caspian oil and gas in international energy policy: Opportunities for Turkey
Hazar bölgesi petrol ve gazının uluslararası enerji politikasındaki yeri ve Türkiye için fırsatlar
  1. Tez No: 204664
  2. Yazar: OSMAN EMED
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MELİHA ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hazar Bölgesi, Enerji, Caspian Region, Energy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Hazar Denizi bölgesi hidrokarbonları uluslararası enerji güvenliği açısından önemtaşımaktadır. Amaçları farklı olsa da, üretici, tüketici ve transit ülkeler bukaynaklardan pay almaya çalışmkatadır. Bölgenin açılması Türkiye'ye yani fırsatlarsunmuştur. Bu tezde konuyla ilgili ülkelerin konumları incelenmiştir. Türkiye'ninbölgeye karşı yürüttüğü politikalar özellikle değerlendirilmiştir. Sonuç olarakhidrokarbon kaynakları ve boru hatları etrafında oluşan jeoploitik ortamdeğerlendirilmiştir. Bu ortamın Türkiye'yi çok olumlu bir konuma getirdiği veTürkiye'nin kendi hidrokarbon kaynakları olmamasına rağmen uluslararası enerjikonusunda artık bir oyuncu olduğu görülecektir.
Özet (Çeviri)
The Caspian region hydrocarbons are important for international energy security.Producer, consumer and transit countries, albeit for different reasons, try to get ashare of these new resources. The opening up of the Region has presentedTurkey with a new set of opportunities. In this thesis the positions of all thecountries involved are examined. Special attention is given to Turkish policiestowards the region. In conclusion the geopolitical environment emerged aroundthe hydrocarbon resources and pipelines is evaluated. It will be seen that thisenvironment puts Turkey in a very favorable position and Turkey is now a playerin the international energy game despie the fact that it has almost no hydrocarbonresources.