An analysis on the daytime woman talk shows in Turkey
Türkiye'de gündüz kuşağı kadın talk showları üzerine bir inceleme
- Tez No: 204666
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, Gündüz Kuşağı Kadın Talk Show Programları, Üretim, Television, Daytime Woman Talk Shows, Production
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Türkiye'de 2000 yılından itibaren aile dramları, kişisel felaketler ve tartışma içerikli ?gündüzkuşağı kadın talk show? programları özellikle kadın izleyicinin artan bir şekilde ilgisiniçekmiş ve 2005 yılında neredeyse her özel televizyon kanalının bir adet sahip olduğu popülerbir televizyon türü haline gelmiştir. Kendilerini yalnızca ?gerçeği? ve ?kendiliğinden? olanısunan ?reality show? programları olarak tanımlayan bu programlardaki temel iddia, sıradaninsanların programlara konuk edileceği, sorunlarının aydınlatıcı ve eğitici bir şekilde elealınacağı ve programlar sayesinde çözüm bulunacağıdır. Yaşanılan çeşitli ölüm olayları veihtilaflı işlevleriyle ülke gündeminde çeşitli tartışmalara yol açan gündüz kuşağı kadın talkshow programları bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.Çalışmanın temel amacı bu programların içerik oluşumunda ve işleyişinde hangi üretimpratikleri ve dinamiklerinin nasıl ve neden rol oynadığını anlamak ve programların Türktelevizyon endüstrisindeki yeri ve önemini açıklamaktır. Tezde üç program, Türkiye'detürün üç öncül ve tartışmalı programı olarak incelenmiştir. Çalışmada programların özgülözellikleri ve dünya çapındaki tarihsel gelişmelerinin yanısıra temel ögeleri ele alınmışayrıca program yapımcıları ve katılımcılar ile yapılan görüşmeler ve üretim sürecine ilişkingözlemler de inceleme sürecine dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As from 2000, the ?daytime woman talk shows? with the contents of family tragedies,personal disasters and discussions increasingly draw audience?s attention, particularlywomen?s, became a popular TV genre with almost every private TV channel having one ofits own in the year 2005 in Turkey. Defining themselves as ?reality shows? presenting only?reality? and ?spontaneity?, the basic claim of these programs is that the ordinary people arehosted to the programs, the problems in their everyday lives are deal with in an enlighteningand educational manner, and solutions are brought to them with thanks of the programme.These daytime woman talk shows that led to various discussions in the country?s agendawith some death events experienced and their controversial functions form the subject of thisstudy.The principal purpose of the thesis is to understand which production practices and dynamicswhy and how play a role in the content formation and the production process of the programsand in this manner to explain the place and significance of the programs in the Turkishtelevision industry. In the thesis, three programs are analyzed as the pioneering andconfrontational shows of this genre in Turkey. The specific features and the world widehistorical developments of the daytime woman talk shows are handled on, along with theirfundamental elements, and also the interviews with show producers and participants, and theobservations about the production processes are included in the analysis.