Debates on European single currency on European integration process
Avrupa tek parasının Avrupa entegrasyon sürecine etkileri üzerine tartışmalar
- Tez No: 204667
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FULYA KİP BARNARD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Para Birliği, Euro, Avrupa Entegrasyonu, European Monetary Union, Euro, European integration
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tez Avrupa Tek Parası olan ve Ocak 2002'de dolaşıma giren Euro'nun AvrupaEntegrasyon sürecine olan etkilerini incelemektedir. Para, bir devletin kurucuöğelerinden birisi olarak kabul edildiği için Euro'nun da olası bir ?Avrupa BirleşikDevletleri? fikrini etkileyip etkileyemeyeceği tartışılmaktadır. lk etapta, ekonomikentegrasyonun temelleri olarak Avrupa Entegrasyonu'nun teorik ve tarihsel kökenlerinedeğinilmiştir. Ekonomik ve Parasal Birlik (EPB)'in oluşturulması, aşamaları vekurumsal yapısı, Bölgesel Ekonomik Entegrasyon ve Optimum Para Alanı (OCA)Teorileri ile birlikte anlatılmıştır. Bu tez, ekonomik entegrasyonun Avrupa Devletleriniadım adım politik entegrasyona götürebileceği, fakat bunun kesin olmadığı sonucunavarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis looks at how European Single Currency (EURO) that began circulating onJanuary 2002 as a legal tender will affect the European integration process. Becausemoney has been accepted as one of the founding elements of a state for centuries,whether the Euro will be effective in the direction of a probable ?United States ofEurope? or not? Firstly, theoretical and historical roots of European integration areexplained in the thesis as the basis of economic integration. The foundation, the stagesand institutional mechanism of Economic and Monetary Union (EMU) is looked atthroughout the thesis with the theories of Regional Economic Integration and OptimumCurrency Areas (OCA). The thesis reaches the conclusion that economic integrationmay gradually bring about the need for political integration in the EU, but notnecessarily.