Gendering the individual and the population: Patriarchal production of gendered subjectivities in political thought in early republican Turkey
Bireyi ve nüfusu cinsiyetlendirmek: Türkiye'de erken cumhuriyet dönemi siyasal düşüncesinde cinsiyetlendirilmiş öznelliklerin ataerkil üretimi
  1. Tez No: 204668
  2. Yazar: METİN YEĞENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET CİHAN ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Düşünce, Toplumsal Cinsiyet, Ataerki, Kamusal ve Özel Alan, Bio-İktidar, Political Thought, Gender, Patriarchy, Public and PrivateRealms, Bio-Power
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmadaki ana amaç Türkiye'de erken cumhuriyet dönemisiyasal düşüncesinde cinsiyetlendirilmiş öznelliklerin nasıl kurulmuşolduğunu anlamaktır. Bu bağlamda çalışmada toplumsal cinsiyetüzerine sorunsallaştırmalar, bu sorunsallaştırmalarda kullanılan anatemalar ve bu entelektüel faaliyetlerde ataerkinin işleyişi analizedilmiştir. Bu yapılırken, 1929-1946 yılları arasında yayınlanmışdergilerde basılmış olan metinler, çalışmanın amaçlarına uygun halegetirmek için Michel Foucault ve Hannah Arendt'in çalışmalarıtemelinde açıklanan ve geliştirilen bir post-yapısalcı feministkuramsal çerçeve kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada erkencumhuriyet döneminde yaygın olan siyasal söylemlerin toplumsalcinsiyeti bireyleri yararlı ve uysal kılmak ve nüfusu nicel ve nitelolarak geliştirmek amacıyla kullandığı iddia edilmiştir. Toplumsalcinsiyet farklılıkları üzerine sorunsallaştırmalar ve söylemlerintemelinde erkek ve kadın bireylerin kamusal ve özel yaşamlarını,onları siyasal, toplumsal, ekonomik, kültürel ve, en önemlisi, biyolojikbakımdan üretici kılacak şekilde yapılandırma amacı vardır. Bu,cinsiyetlendirilmiş bireylerin ataerkil üretimi ve kontrolünü yönetenmodellerde bir değişime yol açmış ve hükümranlık yerine disiplinciiktidar modeli ataerkil iktidar ilişkilerini yönetmeye başlamıştır,kısacası, özel ataerki yerine kamusal/cumhuriyetçi ataerki hakimbiçim olmaya başlamıştır. Bunun sonucunda, yeni toplumsal kontrolbiçimleri ve kadın ve erkek bireylerin kamusal, toplumsal ve özelalanlardaki rollerini düzenleyecek yeni çerçeveler ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim in this study is to understand how genderedsubjectivities are constructed in political thought in early republicanTurkey. In this respect, problematizations on gender, the mainthemes utilized in these problematizations and the operation ofpatriarchy in these intellectual activities are analyzed in the study. Indoing so, the texts published in eight journals between 1929-1946are examined employing a post-structuralist feminist theoreticalframework, to which clarifications are proposed drawing on the worksof Michel Foucault and Hannah Arendt to make it befit the particularaims of the study. It is argued in the study that the politicaldiscourses prevalent in early republican era utilized gender inproducing utility and docility from individuals and in advancing thepopulation quantitatively and qualitatively. At the heart of theproblematizations and discourses on gender differences was the aimof structuring the public and private lives of the individual men andwomen in such a way that they become politically, socially,economically, culturally and, most importantly, biologicallyproductive. This led to a transformation in the models governing theforms of patriarchal production of and control on gendered individualsand patriarchal power relations began to be modeled afterdisciplinary power, instead of sovereign power, that is (re)public(an)patriarchy began to become the dominant form, instead of privatepatriarchy. As a result, new forms of social control and newframeworks for organizing the roles of individual women and men inpublic, social and private realms emerged.