UNDP's approach to women's rights: The case of Turkey
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı?nın kadın haklarına yaklaşımı: Türkiye örneği
  1. Tez No: 204669
  2. Yazar: YELDA DEVLET
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAKIN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Türkiye'de Kadın Hakları, UluslararasıRejimler, BMKP ve Kadın, Gender Equality, Women?s Rights in Turkey, International Regimes, UNDPand Women
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma Birleşmiş Miletler Kalkınma Programı'nın (BMKP) özellikle Türkiye'dekikadın haklarına yaklaşımını incelemeye odaklanmıştır. BMKP'nin Türkiye'deki kadınhaklarının gerçekleştirilmesindeki rolüne değinmeden önce, bu tez kadın haklarısöyleminin uluslararası arenada ortaya çıkışı ve Türkiye'ye yansımaları detaylı birşekilde incelemektedir. Söz konusu inceleme; (1) Kadın haklarının küresel düzeyde ortayçıkışının değerlendirilmesinin (2)Kadın hakları fikrinin ve idrakının Türk toplumundagelişmesinin (3) Türkiye'de kadın konuları ile ilgili olan yaklaşımların BMKP Türkiyeofisi programlarının desteği ile ortaya çıkan tartışmalar ışığındadönüştürülmesindeyardımcı rol oynamıştır.Bu bağlamda, söz konusu çalışma BMKP'nin ?Kadının Kalkınmaya Olan KatılımınıGüçlendirme Ulusal Programı? ve ?Yerel Gündem 21? isimli iki programı üzerineodaklanmıştır. Her iki programın da Türkiye'de kadın haklarının farklı düzeylerdegeliştirilmesinde ilerici etkisi olmuştur ve bu programlar Türkiye'deki siyasi gündemintoplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı hale getirilmesinde BMKP'nin katkılarınıkolaylaştıran kritik bir araçtırlar.BMKP tarafından uygulanan kadın hakları ile ilgiliprogramların etkilerinin incelenmesi Türkiye'de konuyla ilgili sorunların belirlenmesi veçözümlerin önerilmesi için büyük öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study has focused on UNDP?s approach to women?s rights particularly in Turkey. Inorder to provide a context for the discussion of the role of the UNDP in Turkey on therealization of women?s rights, the thesis examines the emergence of women?s rightsdiscourse within the international arena and its repercussions in Turkey. This hasfacilitated the understanding of (1) the emergence of a women?s rights movement at theglobal level, (2) the spread of the idea and perception of `women?s rights? movement inTurkish society, and (3) the transformation of the approaches related to women?s issueswithin the Turkish context. in the light of the support of the UNDP programmes inTurkey.Within this context, this research focused on two UNDP programmes including ?NationalProgramme for Enhancement of Women in Development? and ?Local Agenda 21?. Bothof the programmes have had progressive impacts over the enhancement of women?srights in Turkey in different stages. They are critical tools on facilitating the contributionsand effectiveness of the UNDP in engendering the political agenda in Turkey. It isbelieved that analyzing the impacts of the UNDP?s women?s rights related programs hascrucial importance for identifying the gaps and recommending solutions to bridge thegaps in Turkey.