The impact of multinational corporations on international relations - a study of American multinationals -
Çokuluslu şirketlerin uluslararası ilişkiler üzerine etkileri -Amerikan çokuluslu şirketleri üzerine bir çalışma -
  1. Tez No: 204677
  2. Yazar: EVREN KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. M. FATİH TAYFUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çokuluslu Şirketler, Uluslararası lişkiler, Amerikan DışPolitikasına Etkiler, Güç Dengeleri, Multinational Corporations, International Relations, Interdependence, Impact on U.S Foreign Policy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma Çokuluslu Şirketlerin değişen ve gelişen yapısı ile bu yapının ve eldeettikleri gücün Uluslararası lişkiler üzerine etkilerini araştırmıştır. Bu tez çokulusluşirketlerin tarihsel gelişimindeki önemli dönüm noktalarını, çokuluslu şirketintanımını, kullanılan konsept ve jargonu ve bu şirketlerin gelişen ve değişen güçyapılarını ve bu yeni güç dengesinin devletleri, uluslararası organizasyonları veuluslararası ilişkileri nasıl etkilediğini araştırmıştır. Bu tez aynı zamanda devAmerikan Çokuluslu Şirketlerden ve onların karıştığı uluslararası gelişmelerdenörnek olaylar ortaya koyarak aşağıdaki sorulara cevap vermeye çalışmıştır. Amerikançokuluslu şirketlerinin, devletler arası ilişkileri etkileyebilme gücü nedir? Bu devşirketler, devletlerle aynı kategoride sayılabilecekleri bir konuma mı gelmişlerdir?Çokuluslu şirketler, diğer aktörler ve kendileri arasında ne gibi bir bağoluşturmuşlardır?
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the development of Multinational Corporations and theirchanging position and effects on International Relations. The historical evolution ofmultinationals with important historical milestones in their development, thedefinition, the concepts and their changing power capabilities and effects on nationstates, international organizations and international relations will be discussed in thisstudy. This thesis will also put forward some important case studies from the biggestAmerican multinationals giving answers to questions such as to what extend canAmerican multinationals effect inter-state relations or do giant multinationals becameequivalent actors as nation states, what kind of interdependence do multinationalscreate among other actors.