A critical overview of the East Asian development: The cases of miraculous East Asian economies and China
Doğu Asya kalkınmasının eleştirel incelemesi: Mucizevi Doğu Asya ekonomileri ve Çin
  1. Tez No: 204676
  2. Yazar: MERYEM NERGİS YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GALİP YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Economics, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Asya, Çin, ekonomik büyüme, kalkınma, East Asia, China, economic growth, development
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Doğu Asya küresel ekonomik sistemdeki en önemli bölgelerden biridir. Bu tezde,Doğu Asya mucizesi ve Çin'in geçiş döneminin başarısı literatür taraması biçimindeele alınmıştır. Doğu Asya ekonomileri, 1960'lardan 1990'ların sonuna kadar, Asyakrizine kadar, istikrarlı bir hızlı büyüme süreci yaşadılar. Çin merkezi planlamasisteminden geçiş dönemini 1970'lerin sonunda başlattı. Geçiş başladığından beri,Çin gelişmiş ülkelerden bile daha hızlı büyümektedir ve Asya krizinden neredeysehiç zarar görmeyen ülkelerden biridir. Doğu Asya`daki bu iki tecrübeyikarşılaştırmak bölgedeki kalkınmanın özellikleri hakkında fikir verecektir. Sonuç,Çin'in Doğu Asya ülkeleri ile ilişkilendirilmiş olan kalkınmacı devlet özelliklerinipaylaştığıdır.
Özet (Çeviri)
East Asia has been one of the most important regions in the global economic system.In this thesis, the East Asian miracle and the success of China?s transition are studiedby overviewing the literature. The East Asian economies had experienced sustainablerapid growth from the 1960s to the end of 1990s, until the Asian crisis in 1997.China started her transition from the central planning system at the end of the 1970s.Since the transition began, China has grown at rates even higher than developedcountries and she is one of the countries which survived the Asian crisis nearlywithout damage. Comparing these two experiences in East Asia would give an ideaon the features of development in this region. The conclusion is that China shares thefeatures of developmental state which is attributed to the miraculous East Asianeconomies.