How does the state promote informal employment: The case of a kilim workshop
Türk devleti kayıt dışı istihdamı nasıl teşvik eder: Bir kilim dokuma atölyesi örneği
- Tez No: 204683
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYKAN ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Ekonomi, Sosyoloji, Anthropology, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: enformal istihdam, emek piyasasında cinsiyet ayrımcılığı, emekpiyasasında esnekleşme, sosyal devlet, Halk Eğitim Merkezi, informal employment, gender segregation in the labor market, flexibility inthe labor market, welfare state, Public Education Center
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, kayıt dışı istihdam ile bir devlet kurumu olan Halk Eğitim Merkezleriarasındaki ilişki tartışılacaktır. Bu tartışma, kayıt dışı sektör, emek piyasasınınesnekleşmesi ve feminist yaklaşım üzerinden yürütülmüştür. Diğer yandan, devletinekonomideki rolü ve Bretton Woods Kurumlarının devletin rolü üstündeki etkisi genelolarak tartışılmıştır. Kayıt dışı istihdam ve devlet üzerine yapılan çalışmalar dikkatealınarak, Kilim Dokuma Atölyesi alan çalışmasıyla kayıt dışı istihdamın bir devletkurumu olan Halk Eğitim Merkezleri ile bağı ortaya konmaya çalışılacaktır. Buçalışmada, katılımcı gözlem metodu ve 30 kadın dokuma işçisinin 10'uyla yapılan yarı-yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis argues the interaction between the Turkish state and informal employment.Literature review on informal sector, flexibilization of the labor market and feministapproach are the bases of this argument. On the other hand, the role of the state ineconomy is discussed in relation to Bretton Woods Institutions. Taking into considerationthe state and informal employment arguments, this study illustrates with a study of aKilim Weaving Workshop in a town of Ankara how informal work is connected with thestate institution Public Education Center. For this study, I conducted participantobservation and semi-structured interviews with 10 people out of 30 in research area.