Research and education networks within the context of innovation systems: The case of ULAKNET in Turkey
Yenilik (inovasyon) sistemlerinde araştırma ve eğitim ağları: Türkiye'de ULAKNET'in durumu
- Tez No: 204685
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK GERAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Araştırmada ağlaşma, araştırma ve eğitim ağları, yenilik(inovasyon) sistemlerinde araştırma ağı altyapıları, research networking, research and education networks, researchnetwork infrastructures in innovation systems
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada dünyadaki bazı araştırma ve eğitim ağları, yenilik sistemlerikapsamında incelenecek ve sonrasında Türk eğitim ve araştırma ağı hakkındadurum saptaması yapılacaktır. Gelişmiş ülkeler eğitim ve araştırma ağlarıkonusunda öncülük yapmakta ve gelişen ülkeleri küresel araştırma ağına dahiletmeye çalışmaktadırlar. Türkiye, ulusal akademik ağı ULAKNET aracılığı ilearaştırma ağları konusunda oldukça deneyimli olmasına rağmen, eğitim vearaştırma ağını dünyadaki gelişmelere paralel olarak (direk fiber erişimi,IP/DWDM teknolojileri, grid benzer uygulamalar için yüksek band aralığıgereksinimleri) geliştirmeli, yenilik sistemi politikalarını ağlaşma ve yüksekbaşarımlı hesaplama gereksinimlerine uygun olarak yenilemelidir. Türkiyeküresel yenilik politikalarından ve deneyimlerinden yararlanarak araştırma ağıaltyapısını geliştirebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis will examine national/multi-national/international research andeducation networks of the some countries in context of innovation systems,and then Turkish case will be discussed. The developed countries are thepioneers of research and education network efforts, developing andundeveloped countries were integrated to the global research networks.Although Turkey has a lot experience in academic networking, its NREN(ULAKNET) should adapt itself to the global trends(i.e. direct fiber access,IP/DWDM networks, very demanding applications like grid), and networkingand supercomputing requirements in national innovation policies should berevised accordingly. Turkey can acquire some benefits from the globalinnovation policies and practices in order to improve its research networkinginfrastructure.