An analysis of the present state of educational administration scholarship in Turkey from the perceptions of the scholars in Ankara
Ankara'daki eğitim yönetimi akademisyenlerinin algılarından egitim yönetiminin akademik bir alan olarak Türkiye'deki güncel durumunun irdelenmesi
  1. Tez No: 204686
  2. Yazar: DENİZ ÖRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, disipliner sorunlar, alana ait bilgi temeli, eğitimyönetiminin gelişimi, nitel araştırma, akademisyenler, bilimsel paradigmalar, kuramve uygulama, akademik çatışma, Educational administration, disciplinary problems, canon, evolution ofeducational administration, qualitative research, scholarship, research paradigms, theory and practice, academic conflict
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de eğitim yönetimi alanının akademik bir disiplinolarak günümüzdeki durumunun Ankara'da eğitim yönetimi alanında görevyapmakta olan akademisyenler tarafından algılandığı biçimiyle irdelemektir.Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, Ankara'da bulunan üçdevlet üniversitesindeki Eğitim Yönetimi Bölümlerinde yürütülmüştür. ÇalışmayaAnkara , Hacettepe ve Gazi Üniversitelerinde görev yapan 8 profesör, 1 doçent ve10 yardımcı doçent katılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanan verileriçerik analizi yöntemiyle incelenmiştir.Alanyazın taraması ve veri analizinden çıkan sonuçlar Ankara'daki akademisyenlerinalgılarından akademik anlamda eğitim yönetimi alanının karmaşık ve çeşitliaçılardan problemli bir yapıda olduğunu göstermiştir. Alanla ilgili üzerindedüşünülmesi ve düzeltilmesi gereken ve çalışmada ayrıntılarıyla tartışılan birtakımkonular ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the present state of educational administrationscholarship in Turkey as perceived by the educational administration scholarsworking actively at universities in Ankara.In this study, qualitative research technique was employed. It was conducted inEducational Administration Programmes of Departments of Educational Sciences atthe three state universities in Ankara. The participants were 8 professors, 1 associateprofessor and 10 assistant professors from Ankara University, Hacettepe Universityand Gazi University. The main data collection instrument was the semi-structuredinterview. The data were analyzed using content analysis technique.Based on the review of the literature and the results of the study, the findingsrevealed that the present state of the educational administration scholarship is in kindof a turmoil related with some concerns and problems in the field as perceived by thescholars in Ankara.