Uneasy coexistence: Islamism vs. republicanism debate in the Islamic Republic of İran
Zor birliktelik: İran İslam Cumhuriyeti'nde İslamcılık karşısında cumhuriyetçilik tartışması
  1. Tez No: 204735
  2. Yazar: PINAR ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MELİHA ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ran, slamcılık, Cumhuriyetçilik, Dini Meşruiyet, Halka DayalıMeşruiyet, Fraksiyonel Siyaset ve Siyasi Gruplar, Velayet-e Fakih, Anayasa, Iran, Islamism, Republicanism, Religious Sovereignty, PopularSovereignty, Factional Politics and Political Groups, Velayat-e Faqih, Constitution
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tezin amacı ran slam Cumhuriyeti siyasi rejiminin slamcı ve cumhuriyetçiunsurlarını analiz etmektir. Bu tez, slam Cumhuriyeti kurulduğundan bu yanageçen sürede slamcılık ve cumhuriyetçilik arasındaki ilişkiyi hem kurumsal açıdanhem de uygulama açısından tanımlamayı hedeflemektedir. slam Cumhuriyeti'ninsiyasi rejimini ve yönetim sistemini birlikte inşa eden slamcılık ve cumhuriyetçilikyönelimlerinin iç siyasi ve ideolojik gelişmeleri nasıl etkilediği sorusuna cevaparamaktadır. Bu amaçla, ilk olarak, ran'da ulema-devlet ilişkilerinin tarihiylebirlikte anayasacı geleneğin tarihi tartışılacaktır. Daha sonra yeni rejimin kuruluşusürecinde slamcılık ve cumhuriyetçilik eğilimlerinin etkisi incelenecektir.Sonrasında, slamcılık ve cumhuriyetçilik eğilimlerinin özgün ideolojik akımlarolarak ortaya çıkışı ve bu eğilimleri savunan siyasi gruplar Humeyni'nin busüreçteki rolü vurgulanarak analiz edilecektir. Geri kalan kısımda ise sırasıylaRafsancani'nin ve Hatemi'nin cumhurbaşkanlıkları dönemlerinde slamcı vecumhuriyetçi eğimlerin birlikteliklerinin kurumsal ve pratik anlamdaki sonuçlarımercek altına alınacaktır. Son olarak bu tez 2005 cumhurbaşkanlığı seçimlerinedeğinerek slamcılık karşısında cumhuriyetçilik tartışmasının genel birdeğerlendirmesiyle sonuçlanacaktır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to analyze the Islamist and republican features of thepolitical regime of the Islamic Republic of Iran. It aims to identify the relationshipbetween Islamism and republicanism in terms of institutional and practical meansthroughout the period since the establishment of the Islamic Republic. It seeks ananswer to the question of how the Islamist and republican orientations that built upthe political regime and the system of governance in the Islamic Republic of Iranhave affected the domestic political and ideological developments. For this aim,firstly, the history of ulama-state relations as well as the history of constitutionaltradition in Iran is discussed. Then, the impact of Islamism and republicanism in theprocess of establishment of the new regime in Iran is examined. Afterwards, theemergence of Islamism and republicanism as indigenous ideological currents andthe political groups that appealed to these two orientations are analyzed with specialemphasis to the role of Khomeini in this process. In the remaining part, theinstitutional and practical implications of the coexistence of Islamist and republicanorientations are scrutinized during the presidencies of Rafsanjani and Khatamirespectively. Finally, this thesis is concluded with an overall assessment ofIslamism vs. republicanism debate with reference to the 2005 presidential elections.