Effects of a 5-week nordic Hamstring strength training on 10-12 years old male basketball players
5 haftalık nordic Hamstring kuvvet antrenmanının 10-12 yaş arası erkek basketbolculara etkisi
- Tez No: 204736
- Danışmanlar: PROF. DR. FEZA KORKUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Nordic hamstring kuvvet antrenmanı, izokinetik bacak kuvveti, dikey sıçrama, diz propriyosepsiyonu, Nordic hamstring strength training, isokinetic leg strength, vertical jump, standing long jump, knee proprioception
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı 10-12 yaş arası erkek basketbol oyuncularında Nordichamstring kuvvet antrenmanının (1) bacak kuvveti, (2) dikey sıçrama, (3)propriyosepsiyon değerleri üzerine etkisini araştırmaktır. Egzersiz grubuna (N=16)rutin basketbol antrenmanlarına ek olarak Nordic hamstring kuvvet antrenmanprogramı verilirken, kontrol grubuna (N=11) sadece rutin basketbol antrenmanıyaptırılmıştır. Katılımcıların 5 haftalık egzersiz öncesi ve sonrasında, dikeysıçramaları, bacak kuvvetleri ve diz propriyosepsiyonları ölçülmüştür. Çalışmayagönüllü olarak katılan her bireyin ebeveynlerinden imzalı onam formu alınmıştır.Egzersiz ve kontrol grubunun ön ve son test sonuç karşılaştırmaları MANOVA,grupların ön test ve son test farklılıkları ise eşleştirilmiş t testleriyle yapılmıştır.MANOVA sonuçlarına göre grupların ön ve son test karşılaştırılmalarında anlamlıbir farklılık gözlenmemiştir.Egzersiz grubunun ön ve son test sonuçlarına göre konsentrik hamstring vequadriseps kuvvetlerinde, egzantrik quadriceps kuvvetinde, hamstring-quadrisepskuvvet oranlarında ve dikey sıçrama değerlerinde anlamlı farklılık gözlenmiştir.Fakat, durarark yatay sıçrama ve diz propriyosepsiyonu sonuçlarında anlamlı bir farkbulunmamıştır. Sonuç olarak basketbol antrenmanlarına entegre edillen Nordicamstring kuvvet çalışmaları bacak kuvveti ve hamstring-quadriseps kuvvetoranlarının gelişimine katkıda bulunabilmektedir. Buna ek olarak, hamstring kuvvetçalışmaları bacak arkasındaki kaslarda meydana gelebilecek muhtemel sakatlıklardankorunulmasında faydalı olabilecek ve sıçrama performansına katkı sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of Nordic hamstringstrength training (NHST) program on (1) leg power, (2) vertical jump, (3) and kneeproprioception measurements of 10-12 years old male basketball players. NordicHamstring Strength Training (NHST) group (N=16), participated in basketballtraining plus in Nordic hamstring strength training, while the control group (N=11)participated in basketball training only. Subjects were tested before and after 5-weektraining program for, vertical jump, isokinetic leg strength and knee proprioception.Each subject who agreed to participate in this investigation signed a consent formalong their parent. Pre and post test differences between experimental and controlgroup was investigated by MANOVA and paired sample t-test was used to evaluatethe differences between pre and post tests of both groups. There was no significantdifference in pre and post test results of NHST and control group.There were statistically significant increase in concentric quadriceps andhamstring strength, eccentric quadriceps strength, conventional H:Q strength ratio,and vertical jumping measurements in experimental group between the pre and posttests.It can be concluded that NHST program combine with basketball training hasbeneficial effects on the leg strength and H:Q strength ratio. These findings alsosuggest that hamstring exercise may be beneficial or helpful for preventing thehamstring injury occurrence and improving the physical performances such asjumping ability.