Quality of life in Turkey: A comparative analysis with the European Union member states
Türkiye'de yaşam kalitesi: Avrupa Birliği üye ülkeleri ile karşılaştırmalı bir analiz
  1. Tez No: 204738
  2. Yazar: ŞAFAK KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ZİYA ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: yaşam kalitesi, nesnel ve öznel göstergeler, yaşam memnuniyeti, öznelrefah, quality of life, objective and subjective indicators, life satisfaction, subjectivewell-being
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki yaşam kalitesini diğer Avrupa Birliği aday ülkeleri olan Bulgaristanve Romanya'yı da içerecek şekilde Avrupa Birliği Üye Ülkeleri ile karşılaştırmalı bir şekildetanımlamayı amaçlar. Çalışmadaki ana sorun, yaşam kalitesi alanlarında Avrupa Birliği üyeliksürecinde Türkiye'nin nerede durduğunu saptamaktır.Bunun için, 2003'te başlatılan ve Avrupa'nın 28 ülkesini içeren ?Avrupa Yaşam KalitesiAnketi? kullanılmıştır. Anket, bu ülkelerdeki yaşam kalitesini ölçmek için farklı öznel venesnel göstergeleri içeren sekiz yaşam alanından oluşur.Sonuçlar, Türkiye'nin diğer aday ülkelerle benzer durumda bulunmasına rağmen, bu sekizyaşam kalitesi alanının çoğunda Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin gerisinde kaldığını ortayaçıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to describe the quality of life of Turkey in comparison with the EuropeanUnion Member States including the other candidate countries Bulgaria and Romania. Themain question in the study is to determine where Turkey stands in terms of quality of lifedomains in the membership process to the European Union.For this aim, ?The European Quality of Life Survey? that has been launched in 2003including 28 countries in Europe has been used. The survey consists of eight life domainsincluding different objective and subjective indicators to measure the quality of life in thesecountries.The findings revealed that although Turkey displays similar patterns with the other candidatecountries, it lags behind the European Union Member States in most of these eight quality oflife domains.