Local institutional capacity and decentralization of power
Yerel kurumsal kapasite ve erkin desantralizasyonu
- Tez No: 204737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN TARIK ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: yerel ölçek, yerel yönetim, kurumsal kapasite, local scale, local government, institutional capacity
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tezin amacı desantralizasyon projelerinin başarısı ve yerel kapasite arasındaki ilişkiyiDiyarbakır Büyükşehir Belediyesi örneği üzerinden araştırmaktır. Türkiye'deki YerelYönetim Reformu, hizmetlerin sağlanmasında yerel otoritelerin, merkezi yönetimekıyasla daha verimli ve katılımcı olduğu tartışmasına dayanmaktadır. Bu tez ise, sözkonusu tartışmanın, yerelde, yüklenen yetki ve sorumlulukları taşıyabilecek ve gereklikatılımcı çerçeveyi sağlayabilecek güçte bir kurumsal ve toplumsal kapasitenin varolduğu durumlar için geçerli olduğunu savunmaktadır. Bu konular Türkiye'nin en azgelişmiş bölgelerinden birinde yer alan (Güneydoğu Anadolu Bölgesi) DiyarbakırBüyükşehir Belediyesi'ne referansla araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the relationship between the success of thedecentralization schemes and the local capacity by concentrating on the case ofMetropolitan Municipality of Diyarbakır. The Local Government Reform in Turkey wasbuilt on the argument that local authorities, compared to the central government, arebetter in providing services in a more efficient and more participatory manner. This thesisargues that such an argument is valid only in an environment where there is a strong localinstitutional and societal capacity to carry out the given responsibilities and to provide thenecessary participatory framework. These issues are investigated with reference to thecase of Diyarbakır Metropolitan Municipality, which is located at one of the leastdeveloped regions in Turkey (Southern Eastern Anatolia).