Evaluation of the in-service teacher training program the certificate for teachers of English at the Middle East Technical University School of Foreign Languages
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda yürütülen hizmet içi eğitim İngilize öğretmenliği sertifika programının değerlendirmesi
  1. Tez No: 204742
  2. Yazar: VİLDAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERSUN PAYKOÇ, Y.DOÇ.DR. AHMET OK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yetiştirme programların değerlendirmesi, Kirkpatrick'in 4-aşamalı değerlendirme modeli, Öğretmen yetiştirme, Mesleki gelişim, İngilizce DilEğitimi, Evaluation of training programs, Kirkpatrick?s 4-level evaluation model, Teacher training, Professional development, English Language Teaching (ELT)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu çalışmanın amacı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Modern DillerBölümü (MDB) ve Temel İngilizce Bölümü (TİB) tarafından ortak yürütülen hizmetiçi eğitim programının (İngilizce Öğretmenliği Sertifikası - CTE) hedeflerineulaşması açısından etkililiğini araştırmak ve sonraki yıllar için önerilerdebulunmaktır.Programın değerlendirilmesinde kullanılan model ilk olarak 1959'da Kirkpatricktarafından önerilen modeldir. Bu model program değerlendirmede dört aşamayı içerir:Tepki Öğrenme, Davranış ve Sonuçlar. Bu çalışmadaki araştırma soruları da bu dörtaşama çerçevesinde hazırlanmıştır.Çalışmaya 4 ayrı grup katılmıştır. En önemli veri kaynağı programa katılanokutmanlardır. (N=6, 2'si MDB'den, 4'si TİB'den). Diğer bir grup ise bu programıneğiticileridir. (N=2). Üçüncü bir grup ise her iki bölümün başkanlarındanoluşmaktadır. En son olarak, programa katılan ve katılmayan öğretmenlerinöğrencileridir.Veriler, programa katılan öğretmen ve öğrencilerine uygulanan anketler, programakatılan öğretmen, eğitici ve bölüm başkanları ile yürütülen bireysel mülakatlar,programın ve katılan öğretmenlerin derslerinin gözlenmesi ve programla ilgili çeşitlibelgelerin incelenmesi yoluyla elde edilmiştir.Miles ve Huberman'ın (1994) nitel veri analizinde önerdikleri işlem kullanılmıştır:veri özetleme, veri sunma ve sonuç çıkarma / doğrulama.Elde edilen sonuçlara göre CTE programı hedeflerine ulaşma bakımından etkiliolmuştur. Ancak, programın bazı bölümlerinde değişiklikler, eklemeler ve çıkarmalarönerilmiştir. Çalışmadan çıkan diğer bir sonuç ise Kirkpatrick'in değerlendirmemodelinin CTE programının değerlendirilmesinde bazı güçlüklerin gözlenmesidir. Enönemli güçlük, modelin doğrusal olmayan bir model olması idi. Bu da belirlizamanlarda belirli aşamalara eğilmeyi zorlaştırmaştır. Bu sebeple CTE programınındeğerlendirmesinde daha lineer ve belirgin bir model önerisi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effectiveness of the in-service teachertraining program, The Certificate for Teachers of English (CTE), run jointly by twodepartments: The Department of Basic English (DBE) and the Department of ModernLanguages (DML) of the School of Foreign Languages (SFL) at Middle EastTechnical University (METU) in terms of whether it achieved its objectives and toprovide suggestions regarding the redesigning of the program for the following years.The model used for evaluating the program was one proposed by Kirkpatrick (1998;first devised in 1959). This model entails 4 levels of evaluation to carry out whileevaluating training programs. Reaction, Learning, Behavior and Results. Theresearch questions focused in this study are all in line with these four levels.The participants of the study were four folded. The main participants were thetrainees attending the program. (N=6, 2 from DML; 4 from DBE). Another group ofparticipants were the trainers of the program. (N=2). The third group of participantswas the chairpersons at the two departments. Finally, data were collected from thestudents of the trainees and non trainees.Data was collected via questionnaires from the trainees and their students, interviewswith trainees, trainers and chairpersons, observations of sessions of the program andtrainees? lessons, and related documents of the program.The data collected was analyzed qualitatively using the Miles and Huberman (1994)procedure for analyzing qualitative data: data reduction, data display and conclusiondrawing/verification.Results revealed that the CTE program was effective in terms of achieving itsobjectives. However, there could be improvements in certain components of theprogram. Another result of the study was that the application of Kirkpatrick?s trainingprogram evaluation model was not very effective in the evaluation of the CTEprogram. The main drawback was that the model is a nonlinear one which made itdifficult to concentrate on a particular level of evaluation at a particular time.Therefore the suggestion for a more linear and definite model for the evaluation of theCTE program was proposed.