4. ve 5. sınıf İngilizce derslerinde kullanılabilecek etkili öğretim yöntemleri üzerine deneysel bir çalışma
An experimental study of useable effective learning methods on 4th and 5th grade English lessons
- Tez No: 204850
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA BÜYÜKYAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğretimi, çocuk, çocukların özellikleri, etkinlik, oyun, şarkı, Teaching foreign languages, young learners, characteristics of young learnersactivity, games, song
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Program Geliştirme ve Öğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, 4. ve 5. sınıf ngilizce derslerinin etkili öğretim yöntemleri ileişlenmesi ile geleneksel yöntemle işlenmesi arasında anlamlı farklılıklar gösteripgöstermediğini ortaya çıkarmaktır. Bunun için 4. ve 5. sınıf öğrencileri haftada 2 saat zorunlungilizce derslerinde bir ders yılı boyunca gözlenmiştir.Niceliksel bir araştırma olan bu araştırmada deneysel yöntem kullanılmıştır.Çalışmanın evrenini Zübeyde Hanım lköğretim Okulu 4. ve 5. sınıf öğrencilerioluşturmaktadır. Evrenden random yoluyla seçilen 80 öğrenci çalışmanın örnekleminioluşturmaktadır.Kontrol gruplarının ngilizce dersleri geleneksel öğretim yöntemi ile işlenmiştir.Deney gruplarının ngilizce dersleri ise çocuklara yabancı dil öğretimiyle ilgili songelişmelerden ve bulgulardan yaralanılarak, etkili öğretim metotları kullanılarak işlenmiştir.Çalışmanın problemine ilişkin veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testleriile elde edilmiştir. Çalışma verileri SPSS 11.5 bilgisayar paket programında çözümlenmiş,yüzde, standart sapma, t testi, teknikleri kullanılmıştır. Gözlem yöntemine başvurulmuştur.Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde giriş çalışmanın amacı,önemi, sayıtlıları, sınırlılıkları, tanımlar, kısaltmalar ve çalışmanın problemi hakkında bilgiverilmektedir. kinci bölümde, çocukların genel özellikleri, yetişkinlerden farklılıkları, etkiliöğretim metotları kapsamlı olarak incelenmektedir. Üçüncü bölümde ise veri toplama veanalizlerin sunulduğu bölümdür. Dördüncü bölümde bulgular ve yorum yer almaktadır.Beşinci bölümde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir.Bu çalışmanın sonucu deney gruplarının lehine anlamlı bir farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the tangible effects of the applied methods onthe achievements in 4th and 5th grade English Lessons in primary schools. The research hasbeen carried out at Zübeyde Hanım lköğretim Okulu (primary school) in 2005-2006. Thepopulation of the present study includes 80 young learners.In this quantitative study, experimental method is used. In this present study theuniverse is fourth and fifth grade students who attend at Isparta Zübeyde Hanım PrimarySchool in 2005-2006 Academic Year. Supposing to be reached to all the universe, 80 studentsare randomized.The data were collected by the achievement tests prepared by the researcher. Thecollected data were analyzed by SPSS 11.5 statistical package programme, mean difference,percentage, standard variation, independent t-test were used.The study has five parts. The first part includes introduction purpose, importance,assumptions, limitations, definitions, abbreviations and the problem of the research. In thesecond part, the concepts are investigated in detail. The third part includes the methodologyand the forth one includes findings and evaluation. The fifth part includes results andsuggestions.Mean differences between two groups: experimental group and control group arefound at the end of the study.