Gereksinim çözümlemesi kullanılarak uygulanan özel amaçlı dil (İngilizce) öğretimi (S.D.Ü. Eğirdir Meslek Yüksekokulu örneği)
Teaching foreign language (English) for specific language purpose applying need analysis (the case study of S.D.U. Eğirdir Vocational High School)
- Tez No: 204849
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA BÜYÜKYAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Amaçlı ngilizce Öğretimi, Gereksinim Çözümlemesi, Program Geliştirme, Ders Programı Tasarımı, English for Specific Purposes, Needs Analysis, Curriculum Development, SyllabusDesign
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Program Geliştirme ve Öğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite birinci sınıfta öğrenim gören öğrencilerin öğrenme sürecineve hedef kullanım alanına ilişkin gereksinimlerinin çözümlemesidir.Araştırmanın çalışma evrenini, Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Meslek YüksekokuluTurizm ve Otel şletmeciliği Programı'nda öğrenim gören 1.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.Araştırmanın problemine ilişkin veriler, gereksinim çözümlemesi anketi ve karşılıklıgörüşmeler ile elde edilmiştir. Araştırma verileri SPSS istatistik paket programında yüzde ve frekanstekniğiyle analiz edilmiştir.Çalışma beş bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, giriş ve araştırmanın amacı, önemi,sayıtlıları, sınırlılıkları ve tanımlar yer almaktadır. kinci bölümde, özel amaçlı ngilizce öğretimi vegereksinim çözümlemesinin program geliştirme sürecindeki önemi kapsamlı olarak incelenmiştir.Üçüncü bölümde yöntem ve dördüncü bölümde bulgular ve değerlendirme yer almaktadır. Beşincibölümde çalışmanın sonuçları ve daha sonraki çalışmalara yönelik öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse the situational and communicative needs of the studentsattending the first class of the university.The population of the present study includes 160 students who attend the department inEğirdir Vocational High School Tourism and Hotel Management Department, Süleyman DemirelUniversity.The data were collected via needs analysis questionnaires and interviews. The collected datawere analysed by SPSS statistical package programme and frequency,percentage techniques wereused.The study includes five parts.The first part includes introduction, purpose, importance,assumptions, limitations and definitions. In the second part, the concepts such as English for SpecificPurposes and the importance of needs analysis in curriculum development process are investigated indetail. The third part includes the methodology and the fourth one includes findings and evaluation.The fifth and last part includes the findings and suggestions to the related studies in the future.