Devlet yardımlarının firmaların rekabet gücü üzerine etkisi
Government subsidies on the effect firms competition
  1. Tez No: 204859
  2. Yazar: HAMZA KOCATEPE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet yardımları, Rekabet, Rekabet stratejileri, Küreselleşme, novasyon, Globalization, innovasyon
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu tezin amacı, gelişen enformasyon ve bilgi teknolojileri sonucu çağımızekonomilerini çepeçevre saran globalleşme altında ülkeler, sektörler ve en önemlisifirmaların bu süreçte, dünyada ve ülkemizde devlet yardımları uygulamaları çerçevesindeyaşanan bu rekabetten nasıl etkilendiklerini ele almaktır.Çalışma esnasında doğruluğu kabul edilmiş dört temel varsayım elde edilmiştir.Çalışmanın bulguları aşağıdaki gibi oluşmuştur;lk olarak; Devlet yardımları ülke ekonomilerinin gelişimi açısından önemli bir payasahiptirler. Devlet yardımlarının birçok nedeni olmasına karşın, bu yardımlar, ekonomipolitikasında karar sahiplerinin hangi sektörün gelişmesini istediklerine bağlı olarakverilirler.kinci olarak; Teşviklerin hedeflenen sonucu verebilmesi öncelikle, bu kaynaklarınetkin bir şekilde kullanılmasına bağlıdır. Devlet yardımları etkin kullanıldığı takdirde teşvikedilen sektöre yapılan kaynak aktarımı ve/veya sektörün gelişimi için oluşturulan uygunortam, sayesinde o sektörün daha rekabetçi performans göstereceği beklenir.Üçüncü olarak; Ülkelerinin mevcut refahlarını korumak ve arttırmalarının temelfaktörü olan firmalar globalleşen dünyada büyük bir rekabet içindedirler. Yaşanan bu rekabetfirmaların sadece pazara sundukları malların fiyatlarında değil aynı zaman karlılığıbelirleyen fiyat dışı unsurlarda da yoğun bir şekilde görülmektedir.Dördüncü olarak, Piyasa ekonomisinde sürdürülebilir rekabetçi üstünlüğü sağlamakiçin firmalar stratejik olarak yenilikçiliğe odaklanmak zorundadırlar. Ülkeler, bilimsel buluş,yenilik ve yeniliğin yayılmasına destek vermekle sadece firmalarının değil, aynı zamanda,uluslararası piyasalardaki rekabetçi avantajlarını da koruyarak bir bütün kazançsağlamaktadırlar.Sonuç olarak; ülke ekonomilerinde karar merkezleri, yapacakları teşviklerinetkinliğini sağlamak ve bu teşvikler aracılığı ile hem ülkelerin hem de firmaların rekabetyapılarını korumak için günümüzün önemli bir değeri olan yenlikçilik odaklı olmakzorundadırlar.
Özet (Çeviri)
The target of this thesis is that to discuss in this process, in our country and inthe world how the countries, sectors and more importantly the firms that areunderneath of global that appeals the today economy as a result of progressiveinformation and learning technologies are affected from this alive competitionaround the help application of government.During the work four essential hypothesis that were accepted accurate weretaken. The symptoms of the work were formed as following.First of all state supports have considerable apportionment in terms ofeconomical improvement of countries. Although there are many reasons forgovernment support, these supports are given according to the decision of whichsector economic politicians want to improve.The second one is that; getting the target results of supporting is related withusing the sources effectively. If the government supports are used effectively, it isexpectable that the sector will show more competitive performance thanking to themoney that is transferred to the sector as support and/or the environment that issupplied to improve the sector.The third one; the firms that are main actors in keeping and making increasedof palmy days of countries, are in a big competition in the globalising world. Thiscompetition is not only on the prices of their products but also on the othercomponents that is defining the profitability.The fourth one; the firms have to focus to innovative strategies to establishthe maintaining competition advantage. The countries are keeping competitionadvantages of firms and also itself in world market and getting big benefits bysupporting scientific inventories and spreading innovative mentality.As the result, the decision authors in the economics of the country, have to actinnovative, the raising value of todays, to maintain the efectiveness of supports andto keep the competitive structure of firms and also the country.Goverment Institutions, Competition, Competition strategies,