Kurumlar vergisinin şirketlerdeki vergi yükü üzerine bir değerlendirme Isparta örneği
Evaluation of the establisments tax on the tax burden of companies: Isparta as a model
- Tez No: 204860
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN ARMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Vergi ve Vergi Politikaları, Kurumlar Vergisi, Reel Ekonomi, Yatırım ve stisnalar, Isparta Örneği, Tax and Taxational Policies, Establishments? Tax, Economy, Investment and Exemption, Isparta Model
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tezin amacı, özellikle vergi yükü ağır olan Türkiye'de kurumlar vergisininişletmeler üzerinde olan etkilerini incelenmektedir. Bunun yanında bu çalışmadaşirketlerin yatırımlarının yanı sıra istihdam ve toplum üzerindeki etkileri de gözönünde bulundurulmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında üstünde durulmasıgereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır.lk olarak, kurumlar vergisinin, işletmelerin maliyetleri açısından önemli birfaktör olduğu, Aynı zamanda da kurumlar vergisinin devlet için önemli bir gelirkaynağı olduğu vurgulanmaktadır.kinci olarak, son yıllarda gerek dünyada ve gerekse Türkiye'de vergilerinekonomik bir araç olma özelliği tartışılır hale gelmiştir. Başta ABD, ngiltere veKanada olmak üzere birçok OECD ülkesinde kurumlar vergisi teşviklerinindaraltılması ya da kaldırılması yoluyla vergi tabanının genişletilmesi ve buna karşılıkvergi oranlarının düşürülmesi gündeme gelmiş ve kurumlar vergisi oranları birçokülkede düşürülmüştür.Üçüncü olarak ise Türkiye'de Kurumlar vergisine tabii kurum ve kuruluşlarasağlanan vergisel avantajların belli bölgelere ve sektörlere göre oluşturduğu etkilerile Isparta'daki durum analizi yapılmaktadır.Sonuç olarak kurumlar vergisi, işletmeler üzerinde büyük bir yükoluşturmaktadır. Kayıt dışılığın da oldukça yüksek oranda olduğu ülkemizdekurumlar vergisi de dâhil olmak üzere vergi politikaları gözden geçirilmeli, AB'yetam üyeliğin tartışıldığı şu günlerde vergi sistemimiz içerisinde Kurumlar Vergisiningelişimi ekonomik, sosyal,politik ve mali yönlerden değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effects of the establishments? tax onthe companies in Turkey, where there are quite high taxes. Its effects not only oncompanies but also on the employment and in the society are also examined. Thereare some important considerations in this study.Firstly, the establishments? tax is a significiant factor in terms of the costs ofbusiness enterprises. It is also an important taxational revenue for the state.Secondly, as an economic tool this tax has been a controversial matter notonly in Turkey but also in the world recently. By limiting or abolishing the tax, andthus resulting in the enlargement of the tax scope while decreasing the tax rates, ithas been a current issue chiefly in the United States, Great Britain, Canada, and inmany OECD countries. Therefore, effective establishments? taxes have beenincreased in many countries.Thirdly, companies are more interested in the fields and regions where theymay have several subsidies and tax exemptions.In conclusion, the establishments? tax has been a burden on companies. Aswell as this tax , all taxational policies must be revised in Turkey, where there is ahigh tax evasion rate, and tax exemptions in accordance with the European Unionmust be increased for the sake of economic development.