Okul öncesi yöneticilerinin sergiledikleri iletişim becerilerinin algıları ile öğretmenlerinin empati düzeyleri arasındaki ilişki
The relation between pre-school managers communication skill perception and the teachers levels of sympathy
- Tez No: 204874
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Empati, İletişim, Yönetici, Okul Öncesi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bir ülkenin insan potansiyelini oluşturan toplumun o ülkenin var olmasında en önemli unsur olduğu kabul edilirse; bu toplumun nasıl bireylerden, yani hangi niteliklere sahip bireylerden oluştuğu da önem kazanır. Bu yüzden bir ülkenin insan kaynağını oluşturan toplumun istenilen nitelikteki bireylere sahip olması için eğitim etkinlikleri düzenlenmekte ve uygulanmaktadır. Bu uygulamaların temelini okul öncesi oluşturmaktadır. Okul öncesi dönem insan yaşamının temelini oluşturur. Bu dönemde çocuğun sağlığı ve beslenmesi kadar, aile ortamının ona sağladığı sevgi ve şefkat de son derece önemlidir. Ancak en az bunlar kadar önemli olan bir başka nokta da, insanın gelişiminin tüm yönlerini destekleyebilecek bir sosyal ve fiziksel ortamdır. Bu araştırma okul öncesi yöneticilerinin sergiledikleri iletişim becerilerinin algısı ile öğretmenlerinin empati düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesine yönelik, ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmada tasadüfü örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Okul öncesi yöneticilerinin sergiledikleri iletişim becerilerinin algısı ile öğretmenlerinin empati düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesine ilişkin olarak yapılan Pearson momentler çarpımı korelasyon analizi sonuçları verilmiştir. Okul öncesi yöneticilerinin sergiledikleri iletişim becerilerinin algısı ile öğretmenlerinin empati düzeyleri arasındaki ilişkiye bakıldığı zaman pozitif yönde hafif kuvvette bir ilişki olduğu ayrıca ilişkinin düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
If the society as the human potencial of a country is accepted to be the most important factor in the existence of a country, what qualities the individuals have in that society, will also gain importance on that issue. For this reason, some educational activities are organized and carried out to have ideal qualities of individuals of that society consisting human resources of a country.The applications are based on the pre-school education.The pre-school education is the fundamental period of human life. In this period, child health care and nutrition as well as love and affection provided by the child?s parents,are very important And yet , another important point is a social and physical environment in which human development is supported at all terms . This research is a relational scanning model through evaluation between the pre-school managers? communication skill perception and the teachers? levels of empathy.Random sampling method has been chosen in this study. The results of Pearson Moments Multiplication Correlation Analysis have been achieved in accordance with the evaluation between the pre-school managers? communication skill perception and the teachers? levels of sympathy.It has been concluded that the relation between the pre-school managers? communication skill perception and the teachers? levels of sympathy has been lightly found in a positive direction and statistically meaningful. Keywords : Empathy, communication, manager, pre-school