Doğu Karadeniz bölgesi denizcilik folkloru üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 204946
  2. Yazar: YASEMİN MİRAZLI SARAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN EKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Karadeniz Bölgesi, Denizcilik, Denizcilik Folkloru, Geleneksel Uygulamalar, Halk Edebiyatı, Eastern Black Sea Region, Navigation, Navigatory Folklore, Traditional Applications, Folk Literature
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Çalışmamızda, doğum, sünnet, evlenme, ölüm gibi hayatın geçiş dönemleriyleilgili gelenekler, törenler, inanışlar, denizciliğin önemi, halk mutfağı, halk hekimliği vehalk edebiyatı üzerinde durulmuştur.Araştırma bölgesi hakkında tarihi ve coğrafik bilgiler gibi temel bilgileri içerenGiriş bölümünde. yaşam koşulları ve geçim gibi konularda yazılı kaynaklardan eldeedilen bilgiler aktarılmıştır.Birinci Bölüm'de genel olarak Türkler ve deniz konusu ele alınmıştır. TürklerinAnadolu'ya yerleşmesinden günümüze kadar olan Türk denizcilik faaliyetleri üzerindedurulmuştur.kinci Bölümde önce yazılı sonra sözlü kaynaklardan elde edilen denizin vedenizciliğin önemi, balık avlama yöntemleri gibi konular ele alınmıştır.Anonim halk edebiyatı ile ilgili olan Üçüncü Bölüm'de manzum ve mensur halkedebiyatı ürünlerinin tanımları ve örneklerine yer verilmiştir. Bu bölümde; maniler,türküler, atasözleri ve deyimler, bilmeceler, masallar, halk hikayeleri, balıkçılarınanıları, efsaneler ve diğer halk edebiyatı ürünleri ele alınmıştır. Ayrıca, bu bölümdedaha çok, araştırmada elde edilen, sözlü kaynaklardan derlenen bilgiler kullanılmayaçalışılmıştır.Geleneksel uygulamalarla ilgili olan Dördüncü Bölüm'de ise doğum, sünnet,evlilik, askerlik, ölüm konularında halk inanış ve uygulamaları, aile yapısı,misafirperverlik, bayramlar ve festivaller, halk oyunları ve halk çalgıları, halk hekimliğive halk mutfağı gibi konularda sözlü kaynaklardan elde edilen bilgileri kullanarak bilgivermeye çalıştık.Sonuç itibariyle, bütün bu halk bilgisi ürünleriyle birlikte elimize geçen enönemli bilgi, Doğu Karadeniz Bölgesi folklorunun Türk halk kültüründe önemli bir yeresahip olduğudur. Denize, denizden gelen nimetlere, bölgenin doğal güzelliklerine olanaşkını dile getiren Doğu Karadeniz Denizcilik Folkloru ürünleri daha derin incelenmelive irdelenmelidir. Bu hem Türk kültürü hem de dünya halk kültürü ürünleri açısındanyeni zenginliklerin ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, products of transition periods as, birth, circumcision, marriage,death traditions and beliefs, ceremonies, traditional applications, importance ofnavigation, folk products of doctor and anonymous literature are mentioned.In the ıntroduction section which is connected with basic informations aboutinvestigation area which are taken from written sources and include historical andgeographical charecteristics and life conditions are tried to establish.In the first section, the Turks and sea subject are mentioned generally. TurkishNavy functionings, since the Turks moved to Anatolia by today, where emphasized.In the second section which are taken from written sources and about theimportance of navigation in Easter Black Sea Region which are taken from both writtenand verbal sources, and informations about fishing and fish sorts which are also fromwritten and verbal sources are tried to examine.In the third section which includes anonymous folk culture, products of writtenin verse and prose, folk literature are explained with examples. There are informationsabout folk phrases, folk songs, riddles, idioms, folk tales and anecdotes, short folkstories and legends which are from both written and verbal sources are tried to explainand establish.In the fourth section, including folk traditions, ceremonies and beliefs aboutbirth, circumcision, marriage, death, family structure, hospitality, bairams and festivals,superstitions, informations about folk dances and musical instruments, folk medicineand descriptions of local foods which are taken from verbal sources are tried toestablish.At the end of this search, it is understood that Eastern Black Sea Region cultureis should be studied very well, so that these cultural worthies are very important forTurkish culture in general. The wicked geography produced love to the sea. And the seagained the most important place in the life of people in this region.