Urban transformation of Ottoman port cities in the nineteenth century: Change from Ottoman Beirut to French Mandatory Beirut
Ondokuzuncu yüzyıl Osmanlı liman kentlerinde kentsel dönüşüm: Osmanlı Beyrut'undan Fransız Mandası Beyrut'a
  1. Tez No: 204983
  2. Yazar: PELİN KİHTİR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ AKTÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Şehircilik ve Bölge Planlama, History, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Beyrut, Liman Kenti, 19. Yüzyıl, Osmanlı, Kentsel Dönüşüm, Beirut, Port City, 19th Century, Ottoman, Urban Transformation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tez, ondokuzuncu yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda değişen idari ve sosyo-ekonomik yapının etkisiyle, liman kentlerinin kent hiyerarşisinde artan öneminivermeye çalışmakta ve kentsel dönüşümlerini analiz etmektedir. Bu çalışmadaAvrupa'nın ekonomide etkili olmaya başlaması ve Osmanlı Tanzimat Reformlarıdeğişen idari ve sosyo-ekonomik yapının ana nedenleri olarak gösterilmektedir.Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli liman kentlerinden biri olan Beyrut buçalışmada örnek olarak alınmıştır. İmparatorluğun ondokuzuncu yüzyıl süresincedeğişen idari ve sosyo-ekonomik yapısı, Beyrut'un çevresi surlarla çevrili küçük birliman kenti iken kozmopolit bir tiracet merkezi olmasına neden olan bir kentseldönüşüm yaşamasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to give the increasing importance of Ottoman port cities in theurban hierarchy during the nineteenth century and analyzes the urban transformationof these cities under the forces of changing administrative and socio-economicstructure of the empire. The impact of European economic penetration and OttomanTanzimat Reforms were indicated as major causes for this changing structure.Beirut, being one of the major port cities of the Ottoman Empire is studied as a casestudy. The changing administrative and socio-economic structure of the Empirecreated an urban transformation which changed the city to a cosmopolitan tradecapital from a small fortified port city.