Dynamics and evolution of European Union's Middle East policy
Avrupa Birliği'nin Orta Doğu politikasının dinamikleri ve gelişimi
  1. Tez No: 204984
  2. Yazar: DUYGU DERSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞEGÜL KİBAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Orta Doğu, Avrupa-Akdeniz Ortaklığı, Avrupa Komşuluk Politikası, Orta Doğu Barış Süreci, European Union, Middle East, Euro-Mediterranean Partnership, European Neighborhood Policy, Middle East Peace Process
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tez, Avrupa Birliği'nin Orta Doğu'ya yönelik ortak politikalarının gelişimini,bu politikaların oluşturulmasının altında yatan nedenler, başarı, başarısızlıkderecesi ve geleceğine odaklanarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. AvrupaTopluluğu'nun 1970'lerdeki genel başarısı, Avrupa devletleri açısından koordinelibir Avrupa dış politikası oluşturma isteği yaratmıştır. Topluluk, 1970'lerdenitibaren uluslararası olayları ve uluslararası rolünüşekillendirmekuvvetlendirmeye yönelik isteklilik göstermektedir. Tarihi ve coğrafi nedenlerdendolayı Topluluk açısından büyük bir öneme sahip olan Orta Doğu, Topluluk'un1970'lerin başlangıcından beri ilgilendiği bölgelerin başında gelmektedir.Avrupa Birliği, 1990'lardan itibaren Orta Doğu'da daha tutarlı ve stratejik biraktör haline gelmektedir. Avrupa Birliği, Orta Doğu Barış Süreci'nde önemli biryere sahip olmuş ve Orta Doğu'daki rolünü Avrupa-Akdeniz Ortaklığı adlı genelve kapsamlı bir bölgesel strateji ile kuvvetlendirmiş ve bunu Avrupa KomşulukPolitikası ile geliştirmiştir. Ancak, Avrupa Birliği'nin Orta Doğu'daki varlığı,kurumsal eksiklikler, üye devletler arasında siyasi birliğin olmayışı, siyasi araçlarve askeri yetenekler konusundaki eksikliklerden ötürü hala sınırlı düzeydedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the development of the collective policies of theEuropean Union towards the Middle East by focusing on the reasons behind theformulation of these policies, and the degree of success, failure and prospects ofthese policies. The general success of the European Community in the 1970screated a desire for European states to form a coordinated European foreignpolicy. Since the 1970s, the Community started to show willingness to shapeinternational events and to strengthen its international role. The Middle East wasone of the leading regions to which the Community turned in the early 1970s, anarea, which, for historical and geographical reasons, is of vital interest to it.EU has been becoming a coherent and strategic actor in the Middle East since the1990s. It has secured an important presence in the Middle East Peace Process andit has further strengthened its role in the Middle East through the adoption of acommon, comprehensive regional strategy called the Euro-MediterraneanPartnership and developed it with the initiation of the European NeighborhoodPolicy. However, the European Union?s presence is still limited due to itsinstitutional weaknesses, the lack of political unity among its member states, lackof political instruments and military capabilities.