Potential effects of EU membership on Turkish FDI inflows: Implications of experiences of Ireland, Spain and Poland
AB üyeliğinin Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişleri üzerindeki muhtemel etkileri: İrlanda, İspanya ve Polonya'nın deneyimlerinin sonuçları
- Tez No: 204996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN EGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: DYS, Belirleyiciler, Türkiye, İrlanda, İspanya, Polonya, AvrupaBirliği, FDI, Determinants, Turkey, Ireland, Spain, Poland, EuropeanUnion
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tez Avrupa Birliği(AB) üyeliğinin Türkiye'ye Doğrudan YabancıSermaye (DYS) girişleri üzerindeki etkilerini kıyaslama yöntemiyle incelemeyiamaçlamaktadır. Bu amaçla, halen AB üyesi İrlanda, İspanya ve Polonya'nındeneyimlerinden Türkiye için çıkarılabilecek sonuçlar araştırılmaktadır. Herülkenin yabancı sermaye belirleyicilerinin o ülkenin DYS çekebilme gücüüzerindeki etkileri değerlendirilmektedir. İrlanda, İspanya ve Polonyaörneklerindeki bulguların Türkiye örneği üzerine uygulanması aynı belirleyicilerinTürkiye'yi DYS girişi açısından ne kadar cazip hale getirdiğini ortaya çıkarmıştır.Bu kıyaslamalı analiz, ?uzaklık? ve ?pazar büyüklüğü? gibi belirleyicilerinTürkiye'nin DYS çekebilmesi üzerinde doğrudan etkisi olacağını, ?altyapı veinsan kaynakları?, ?makroekonomik istikrar?, ?açıklık ve iş ortamı? ve ?teşviksistemi? belirleyicinin ise uygun politikaların uygulanması halinde DYS girişleriüzerinde olumlu etki yapacağını ortaya çıkarmıştır. ?AB üyeliği? belirleyicisinin isediğer belirleyicileri etkileyerek DYS girişleri üzerinde dolaylı olarak olumlu etkiyaptığı sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, uzun dönemde sürekli DYS girişisağlanabilmesi için diğer belirleyicilerde ilerleme sağlanmasının AB üyeliğindendaha önemli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse the implications of European Union (EU)membership on Foreign Direct Investment (FDI) inflows to Turkey by applying acomparative methodology. The effects of EU accession on FDI inflows to threepresent member states, Ireland, Spain and Poland, is investigated in order todraw conclusions for Turkish case. The attractiveness of each country in termsof locational determinants of FDI are evaluated. Application of our findings inIreland, Spain and Poland on Turkish case signifies implications of thesedeterminants on attractiveness of Turkey in terms of FDI inflows. The results ofthe comparative analysis indicated that ?distance? and ?market size? are going tobe essential determinants together with the other four determinants, namely?infrastructure and human resources?, ?macroeconomic stability?, ?openness andbusiness environment? and ?incentive schemes?, which will have positiveconsequences on FDI inflows on the condition that appropriate policies areimplemented. EU membership is found to have positive implications on FDIinflows by indirectly affecting the other determinants. In general, it is concludedthat sustainability of FDI inflows in the long-term is again related to theimprovements in the other determinants of FDI rather than EU membership.General