Çevre Kale: Applications of newly developed methods, technology and data for understanding the iron age city in yaraşli
Çevre Kale: Gelişen metod ve teknolojiler ile yeni veriler kullanılarak Yaraşlı Demir Çağı kentinin anlaşılması
- Tez No: 204995
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GEOFFREY D. SUMMERS, DR. ARDA ARCASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Yüksek ve AlçakMesafe Hava Fotoğrafları, Anadolu Demir Çağı, Remote Sensing, High and Low Altitude Aerial Imagery, Geographical Information Systems, Anatolian Iron Age
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tezin amacı ?Uzaktan Algılama? ve ?Coğrafi Bilgi Sistemleri? (CBS)Anadolu arkeolojisi kapsamındaki uygulamalarının geçerliliğini test etmektir.Çalışmanın odak noktası Çevre Kale adı ile bilinen bir Demir Çağı Kalesi veonunla ilişkili diğer yapılardır.Çalışma sırasında, Çevre Kale'nin etrafında bir alanı çevreleyen 5 kmuzunluğunda bir dış duvar, yüksek irtifadan çekilmiş hava fotoğrafları kullanılmaksureti ile ilk defa belgelenmiştir. Coğrafi Bilgi Sistemleri analizlerinin yan ısıra,jeoloji, arazi kullanımı ve toprak kalitesi verilerinin incelenmesi sonucunda dışduvarın, kalede yaşayanları ve hatta daha öncelikli olarak, kalenin etrafındaki iyisulanan ve dış duvar ile sınırlanmış bölgeyi kollamak ve korumaya yönelikolduğunu göstermiştir. Mevcut arkeolojik ve tarihi bilginin değerlendirilmesisonucu, Çevre Kale'nin MÖ 6. yüzyılın ilk yarısında askeri anlamda önemli biryer olabileceği sonucuna varılmıştır.Sonuç olarak, bu tez çalışması, yüksek ve alçak irtifadan çekilmiş havafotoğraflarının, arkeolojik araştırmalarda, arkeolojik alanların belgelenmesi,değerlendirme ve izleme açısından önemini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to test the validity of applications of RemoteSensing and Geographical Information Systems in Anatolian archaeology. Thefocus of the study is an Iron Age fortress Çevre Kale and its associated structures.During the course of the study, 5 km long outer wall enclosing a territoryaround Çevre Kale documented for the first time by employing high altitude aerialimagery. In addition to the GIS analyses, examination of the geology, land useand soil quality data showed that the outer wall is in a way acting to guard andprotect inhabitants of the fortress and, perhaps more importantly, the well-wateredpasture surrounding the fortress and demarcated by the enclosure wall. Evaluationof the available archaeological and historical evidence suggested that Çevre Kalemight be of a site with significant military importance at least in the first half ofthe 6th century BC.As a result, this thesis is underlying the importance of high and lowaltitude aerial imagery in terms of documentation, evaluation and monitoring ofthe archaeological sites as part of the archaeological research.