Globalization and the political economy of reform in Jordan (1989-2001)
Ürdün'de küreselleşme ve reformun ekonomi politiği (1989-2001)
- Tez No: 205001
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZLEM TÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Economics, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Washington Konsensusu, ekonomikliberalleşme, siyasal liberalleşme, Ürdün, rejim sürekliliği, Globalization, Washington Consensus, economic liberalization, political liberalization, Jordan, regime survival
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
1980ler'le birlikte ekonomik reform paketleri pek çok Orta Doğu ve Kuzey Afrikaülkesi için önemli bir hale gelmiştir. Esas olarak artan dış borç ve ikinci petrolkrizinin sonrasında, 1980ler'in başında, Orta Doğu'da ortaya çıkan bölgeselekonomik durgunlukla birlikte pek çok Orta Doğu ülkesi ekonomik krizlerdenolumsuz etkilenmiştir. Bu gelişme, çoğunlukla rejim meşruiyeti krizini deberaberinde getirmiş, pek çok Orta Doğu ülkesi, Uluslararası Para Fonu (IMF) veDünya Bankası'yla işbirliği içinde ekonomik liberalleşme programları uygulamayabaşlamışlardır. Bazı Orta Doğu ülkelerinde siyasal liberalleşme süreci, ekonomikliberalleşme süreçlerine eşlik etmiş ya da ekonomik liberalleşme süreçlerinin hemenarkasından başlamıştır.Bu tez, 1989-2002 yılları arasında Ürdün'de yaşanan reform sürecinin ekonomipolitiğini, küreselleşme referansı üzerinden incelemektedir. Bu çalışma içinÜrdün'ün örnek olay incelemesi olarak seçilmesinin nedeni IMF ve Dünya Bankasıtarafından gerek ekonomik liberalleşme, gerekse demokratikleşme açısından başarılıbir örnek olarak gösterilmiş olmasıdır. Bu bağlamda, bu tez, Ürdün'de hemekonomik, hem de siyasal liberalleşme süreçlerinin sebeplerini ve uygulamalarınıincelemektedir. Bunun yanı sıra, çalışma, iç ve dış faktörlerin ülkedeki ekonomik vesiyasal reformların arkasındaki mantığı ya da bu reformların uygulanmasını neşekilde etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu tezde ulaşılan en temel sonuç ise rejiminsürekliliğinin sağlanmasının, Ürdün'deki ekonomik ya da siyasal liberalleşmesüreçlerinin arkasındaki en önemli endişe olduğudur.
Özet (Çeviri)
Economic reform packages became important for the Middle East and North Africa(MENA) by the 1980s. Mainly as a result of the growing external debt, together withthe regional stagnation that began after the second oil shock in the early 1980s, mostof the MENA countries were affected by economic crisis. As a response to theeconomic crises, which also mostly resulted in regime legitimacy crises, manyMENA countries initiated economic liberalization programs in cooperation with theInternational Monetary Fund (IMF) and World Bank. In some of the Middle Easternstates, these economic liberalization processes were followed or accompanied bypolitical liberalization policies.This thesis analyzes the political economy of reform in Jordan between 1989-2002with reference to globalization. This thesis chooses Jordan as a case study sinceJordan has been regarded as a successful case in implementing economic reformsenvisaged in the Washington Consensus by the IMF and World Bank, and a countryholding prospects for democracy. In this respect, this study seeks to find out why andhow economic liberalization reforms were implemented in Jordan. In addition to that,this thesis displays how domestic and external factors affected both the rationalebehind and the implementation of economic and political reforms in the country. Thebasic conclusion of this thesis is that regime survival is the main concern for theeconomic and political liberalization processes in Jordan.