The changing perceptions of gender roles among two cohorts of women: A study in Ankara
İki grup kadın arasında toplumsal cinsiyet rollerinin algısında değişme: Ankara'da bir arastırma
  1. Tez No: 205005
  2. Yazar: DENİZ COŞAN EKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Algı, Sosyalleşme, Ataerkillik, Gender roles, Perception, Socialization, Patriarchy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı, toplumsal cinsiyet rol algısının iki grup kadınarasında yaşa bağlı değişip değişmediğini incelemektir. Çalışmanın odaknoktasını yaşlı ve genç kadınlar arasındaki farkların neler olduğu, kamusalve özel alanda toplumsal cinsiyet rollerini, eşi ve çocukları ile ilişkilerini nasıltanımladığı oluşturmaktadır. Çalışmanın ana iddiası, toplumsal cinsiyetrolleri algısının değişmesinin toplumsal cinsiyet eşitsizliği problemi ile ilgilifarklı politikalar yaratmada bir yol olabileceğidir. Bu amacı gerçekleştirmekiçin ilk olarak toplumsal cinsiyet rolleri farklı sosyolojik yaklaşımlarlasunulmuştur. Sonrasında, sosyalleşme kavramı mikro düzeyde sosyalilişkilerin nasıl oluştuğunu analiz etmek için farklı teorik yaklaşımlarlaincelenmiştir. Son olarak, ataerkillik kavramı, mikro düzeyde toplumsalcinsiyet rollerinin tanımlanmasında özel ve kamusal alan içindeyorumlanmak için tartışılmıştır. Bu üç kavram yardımı ile toplumsal cinsiyetrollerinde genel eğilimler formüle edilmeye çalışılmıştır. Toplumsal cinsiyetrolleri algısı, toplumsal cinsiyet, evlilik, çalışma yaşamı ve şiddet algısı ilekavramsallaştırılmıştır. Genel olarak, yaşa bağlı iki grup kadın arasındakianaliz genç kadınların daha eşitlikçi bir toplumsal cinsiyet rol algısı olduğunugöstermektedir. Bu çalışmada ile ulaşılan en önemli sonuçlardan biriçalışmaya katılanların toplumsal cinsiyet eşitliğinde eğitime aşırı vurgularıdır.Sonuç olarak, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmalardatoplumsal cinsiyet rollerinin algısına dikkat edilirse, toplumsal cinsiyeteşitsizlikleri veya eşitlikleri program ve politikalar içinde daha derintartışılabilir ve bu konuda toplumsal bilinç ve farkındalık artırılabilir. Çünküinsanların zihninde uzun zaman kalıplaşan ve gelişen toplumsal cinsiyetrolleri içinde stereotip algı toplumsal cinsiyet açısından eşit bir toplumunyaratılması için ana engellere sahiptir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis is to try to examine whether there is changein the perception of gender roles between two cohorts. The focus point ofthis study is what the difference between old women and young women is;how these women define their gender roles in the public and privatespheres and how they describe their relations with their husbands and theirchildren. The main argument in this thesis is that altering the perception ofgender roles might be a way to create different policies regarding theproblem of gender inequality. To achieve this aim, first gender roles arepresented in different sociological approaches. Then, the term socializationis examined in different approaches to analyze how gender roles occur atmicro-level of social relations. Finally, the term patriarchy is discussed tointerpret macro level definitions of gender roles within private and publicspheres. In this study, the general tendency of the perception of genderroles is formulated in the discussion of these concepts. The perception ofgender roles of two cohorts women were conceptualized within the contextof gender, marriage, work life and violence against women.In general, the analyses of perceptions among two cohorts? womenshowed that younger women have more egalitarian perception on genderroles. One of the most important results of this study is that education wasemphasized as the key variable in achieving gender equality.Consequently, if studies had paid sufficient attention to theperceptions of gender roles, the issues of gender inequality or equality inpolicies and programs could have been discussed more profoundly andgender consciousness and awareness could have been promoted. Thestereotypical perceptions of gender roles, that have been developed andstandardized over a long time, have been the major obstacles in theformation of a gender-equal society.