The liberalization of downstream oil industry in Turkey
Türkiye'de rafineri ve akaryakıt dağıtım sektörünün liberalleşmesi
- Tez No: 205006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: TÜPRAŞ, Petrol Ofisi, serbestleşme, petrol, Petrol PiyasasıKanunu, TÜPRAŞ, Petrol Ofisi, deregulation, oil, The Petroleum Market Law
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma Türkiye rafineri ve akaryakıt dağıtım sektörünün serbestleşme süreciniincelemeyi ve rafineri ve akaryakıt dağıtım sektörü hakkında politika geliştirmeyihedeflemektedir. TÜPRAŞ ve Petrol Ofisi'nin özelleştirilmeleri ve Petrol PiyasasıKanunu'nun 2003 yılında yürürlüğe girmesi sektördeki radikal serbestleşmesürecindeki en önemli uygulamalardır. Serbestleşme sürecinin temel amacı rekabetçibir piyasa yaratmaktı. Ancak, rekabetçi bir rafineri ve akaryakıt sektörü yaratılmasıhenüz başarılamamıştır. Fiyat serbestleşmesine rağmen, dağıtım şirketleri arasındahenüz fiyat rekabeti olmamıştır. TÜPRAŞ özelleştirme ile birlikte özel tekeledönüşmüştür. Buna ek olarak, fiyat serbestleşmesi TÜPRAŞ ve dağıtım şirketlerinintüketicilerinin aleyhine rafineri ve dağıtım marjlarını yükseltmelerine nedenolmuştur. Kapsamlı bir rekabet politikası bir an önce geliştirilmelidir. Buna ekolarak, 2003 yılından itibaren ki kötü performansı nedeniyle, Enerji PiyasasıDüzenleme Kurulu'nun rafineri ve akaryakıt dağıtım sektöründeki görevlerikaldırılmalı ve yalnızca petrol piyasası ile ilgilenecek yeni bir düzenleyici otoritekurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study attempts to analyze the deregulation process of downstream oil industry inTurkey and to develop policies concerning Turkish downstream oil industry.Privatization of Petrol Ofisi and TÜPRAŞ and the enactment of the PetroleumMarket Law in 2003 were the main implementations of radical deregulation processof downstream oil industry. The main goal of deregulation process has been to createa competitive market. However, establishment of a competitive downstream oilindustry has not been achieved, yet. Despite the price liberalization, pricecompetition between distribution companies has not been realized, so far. TÜPRAŞwas transformed to a private monopoly through the privatization. Moreover, priceliberalization has increased both the refining margins of TÜPRAŞ and distributionmargins of distribution companies at the expense of consumers. A comprehensivecompetition policy about downstream oil industry should be developed immediately.Furthermore, due to its poor performance since 2003, Energy Market RegulatoryAuthority?s (EMRA) responsibilities in downstream oil industry should be removedand a new regulatory authority which will solely interest with petroleum sectorshould be established.