The European neighbourhood policy: An assertive initiative with insuffcient means by the European Union
Avrupa komşuluk politikası: Avrupa Birliği?nin yetersiz araçlarla iddialı dış politika girişimi
- Tez No: 205004
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVİLAY KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Komşuluk, ç Pazar, AB Genişlemesi, Katılım Öncesi Stratejisi, Koşulluluk, Neighborhood, Internal Market, EU Enlargement, Pre-accession Strategy, Conditionality
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
1991 yılında Sovyetler Birliğinin çökmesinden bu yana, Avrupa Birliği ilgisini Ortave Doğu Avrupa Ülkelerini Demokrasi ve piyasa ekonomisine dönüştürmeyeyoğunlaşırdı. Bu süreç bu ülkelerin AB `ye üye olmasıyla sonuçlandı. 1 Mayıs 2004'te on yeni ülkenin birliğe üye olmasıyla, Avrupa Birliği o zamana kadar dolaylıolarak ilgilendiği ülkelerle komşu oldu ve eskilerine de daha yakın bir hale geldi.Bugün Avrupa'da birliğin yeni komşularını da içine alacak biçimde genişlemesinin,Avrupa ülkelerinin son elli yılda geliştirdikleri bütünleşme sürecini tehlikeyeatmadan gerçekleştirilemeyeceği yönünde bir kanı oluşmuştur. Bu iç mülahazalaraek olarak, bazıları şimdiden AB'ye üye olmak yönündeki iradelerinin açıklayan bukomşu ülkeler, ekonomik, siyasi ve sosyal azgelişmişlikleri dolayısıyla AB'ninöngörülebilir bir gelecekte üye olamayacaklarını düşündüğü ülkelerdir. Bu gerçeklerkarşısında AB komşuluk politikasını geliştirmiştir. Bu tezde, hem yeni komşulukpolitikasının üyeliğe en iyi ikinci alternatif olma amacını gerçekleştirmeye ilişkinolarak potansiyeli ve hem AB, hem de komşuları için tatmin edeci bir çerçeve sunupsunamayacağı analiz edilecek ve politikanın genel olarak Avrupa Birliği'nin dışpolitikasına etkisi irdelenecektir. Bu tezde komşuluk politikasının oluşturulması,kurumları ve teşvikleri konusundaki yetersizliklerinden dolayı başlangıçtakiamaçlarını gerçekleştirmeyi başaramayacağı savunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Since the collapse of the Soviet Union in 1991, the European Union hasfocused its attention on moving the Central and Eastern European Countries towardsdemocracy and the market economy, which culminated in the accession of thesecountries to the European Union on May 2004. With the accession of the ten newmembers to the Union, the European Union has acquired new neighbors and comecloser to the old ones, with whom it had only indirectly interested in. There is aconviction in EU circles that future widening towards these countries is not possiblewithout risking the integration process which the European countries have developedin the last fifty years. In addition to this internal consideration, the new neighbors ofthe EU, some of which have already declared their membership ambitions, are thecountries which the EU perceives it cannot integrate in the foreseeable futurebecause of their social, economic and political underdevelopment. In response tothese realities, the Union developed the European Neighborhood Policy. In thisthesis, potential of the new neighborhood policy to fulfill its objectives of beingsecond best alternative to membership and its promise in providing a meaningfulframework that is satisfactory both for the EU and its neighbors will be analyzed.Additionally, its impact on the European Union?s foreign policy in general will beelaborated. It will be argued in this thesis that the ENP has such serious limitations interms of its formulation, institutions, and its incentives that it will fail to realize itsoriginal aspirations.