Predictors of risk-taking behaviors among Turkish adolescents
Türk ergenlerinde risk alma davranışlarını yordayan değişkenler
- Tez No: 205030
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP HATİPOĞLU SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Risk alma, heyecan arama, Türk ergenleri, riske girme, ergenaraştırmaları, Risk-taking, sensation-seeking, Turkish adolescents, risk involvement, adolescent studies
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, bazı demografik özellikler ile birlikte bazı kişilik özelliklerininTürk ergenlerinin risk alma davranışını açıklamadaki rolünü irdelemektir. Daha açıkifadeyle bu araştırmada, cinsiyet, yaş, heyecan arama, benlik saygısı ve denetimodağının, ergenlerin risk alma davranışını ne derece yordadığı incelenmiştir.Araştırmanın katılımcıları Ankara'da iki Anadolu lisesi ve bir genel lisede okumaktaolan, 15-19 yaşlar arasındaki gençlerdir. Katılımcılar dört farklı ölçek -Risk AlmaDavranışını Gösterme Sıklığı Ölçeği, Arnett Heyecan Arama Ölçeği, Rosenberg BenlikSaygısı Ölçeği ve Rotter ç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği- ile birlikte araştırmacı tarafındanhazırlanan bir kişisel bilgi formunu doldurmuşlardır (n = 867). Risk Alma DavranışlarınıGösterme Sıklığı ve Risk Algısı Ölçeği'nin ?Davranışı Gösterme Sıklığı? alt ölçeği,araştırmacı tarafından Türk öğrencilerinden oluşan bir örnekleme uyarlanmıştır.Heyecan arama, benlik saygısı, denetim odağı, yaş ve cinsiyet değişkenlerinin ergenlerinrisk alma davranışlarını ne derecede yordadığını irdeleyebilmek için toplanan veriyestandart çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Sonuçlar benlik saygısı dışında tümdeğişkenlerin Türk ergenlerinde risk alma davranışlarıyla anlamlı derecede ilişkiliolduğunu göstermiştir. Cinsiyet ve heyecan arama risk alma davranışlarının en önemliyordayıcıları olarak bulunmuştur. Sonuçlar aynı zamanda heyecan arama gereksinimiyüksek ve dıştan denetimli geç erkek ergenlerin birçok risk davranışına girme açısındanen riskli grup olduğunu ortaya koymuştur. Teorik ve uygulama alanındaki doğurgular vesonraki araştırmalar için verilebilecek öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to examine the role of several demographic andpersonality characteristics of Turkish adolescent risk takers. More specifically, how wellgender, age, sensation-seeking, self-esteem, and locus of control predict adolescent risk-taking behavior was examined in this study. Participants were between the ages of 15-19, from two Anatolian high schools and a general lycee in Ankara. They were givenfour different instruments to fill out -Modified Risk Involvement and Perception Scale(M-RIPS), Arnett Inventory of Sensation-Seeking (AISS), Rosenberg Self-Esteem Scale(RSES), Rotter Internal-External Locus of Control Scale (IELOC)- and a demographicdata form which was developed by the researcher (n = 867). Involvement subscale of theRisk Involvement and Perception Scale was adapted to Turkish culture by theresearcher. A standard multiple regression analysis was conducted to evaluate how wellsensation-seeking, self-esteem, locus of control, age, and gender predicted the risk-taking behaviors of adolescents. Results of the study indicated that except self-esteem,all other variables were significantly related to Turkish adolescent risk-taking behaviors.Gender and sensation-seeking were the most predictor variables in explaining adolescentrisk-taking. The results also indicated that older male adolescent high sensation seekerswho have external locus of control were more likely to engage in various risk-takingbehaviors. Theoretical and practical implications, and recommendations for futureresearch were presented.