Investigating students' motivational traits in science
Öğrencilerin fen derslerindeki güdüsel özelliklerinin araştırılması
- Tez No: 205029
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEREN TEKKAYA, Y.DOÇ.DR. SEMRA SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: güdüsel özellikler, cinsiyet, sınıf düzeyi, okulun bulunduğu çevre, fen, motivational patterns, gender, grade level, school location, science
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim öğrencilerinin fen derslerindeki güdüsel özellikleriniaraştırmaktır. Çalışma ayrıca cinsiyetin, sınıf düzeylerinin ve okulların bulunduğu bölgeninöğrencilerin dört güdüsel özelliğine, başarılı, meraklı, vicdanlı ve sosyal öğrenci olan etkisiniaraştırmaktadır.Veriler güdüsel özellikler anketinin Ankara'nın 5 ilçesinden rasgele seçilen 15 okulunrasgele seçilmiş 8 sınıfına uygulanması ile elde edilmiştir. Çalışmaya her okuldan yaklaşık230 olmak üzere toplam 3685 öğrenci (1927 kız, 1748 erkek) katılmıştır. Anket 2004-2005öğretim yılı bahar döneminde 6. (n=1291), 7. (n=1177) ve 8. (n=1207) sınıflarauygulanmıştır.Elde edilen verilere göre öğrencilerin sonuçları dörtlü yüzdelik gruplara ayrılmıştır.Her öğrenci en yüksek yüzdesine göre güdüsel özellik grubuna atanmıştır. Sınıf düzeyi,cinsiyet ve okulun bulunduğu çevrenin öğrencilerin güdüsel özellikleri üzerine olan etkisiniaraştırmak için tek yönlü çoklu varyans analizi metodu kullanılmıştır.Araştırma sonuçları öğrencilerin cinsiyetinin güdüsel özellikleri üzerinde anlamlıetkisi olduğunu ve kızların erkeklere göre daha başarı odaklı, meraklı, vicdanlı ve sosyalolduğunu göstermiştir. Ayrıca sınıf düzeyininde öğrencilerin güdüsel özellikleri üzerindeetkili olduğu ve 6. sınıf öğrencilerinin 7. sınıf öğrencilerine ve 7. sınıf öğrencilerinin 8. sınıföğrencilerine göre daha başarı odaklı, meraklı, vicdanlı ve sosyal olduğu bulunmuştur. Aynızamanda öğrencilerin güdüsel özelliklerinin sınıf seviyesi arttıkça azaldığı gözlenmiştir. Busonuç 8. sınıf öğrencilerinin güdüsel özellikler açısından en küçük ortalamaya sahip olurken6. sınıf öğrencilerin ortalamalarının en fazla olduğunu göstermektedir. Çalışmada okullarıkentsel bölgelerde bulunan öğrencilerin güdüsel özelliklerinin meraklı öğrenciler ve sosyalöğrenciler boyutlarında kırsal bölgelerdeki okulların öğrencilerine göre daha fazla olduğusaptanırken, başarı odaklı öğrenciler ve vicdanlı öğrenciler boyutlarında anlamlı bir farkbulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the elementary school students? motivationaltraits (achiever, curious, conscientious and social) in science. More specifically present studyexamined the effects of gender, grade level and location of the school on elementary schoolstudents? motivational traits. The data in the main study was collected by Motivational PatternQuestionnaire from randomly selected 8 classes of randomly selected 15 schools in fivedistricts of Ankara. A total of 3685 students (1927 females and 1748 males), about 230students per school, were participated in the study. The questionnaire was administrated to 6th(n=1291), 7th (n=1177) and 8th (n=1207) graders in spring 2004-2005 semester.According to the obtained data, scores of the students are assigned to four percentilegroups. Each student assigned to the motivational pattern according to the highest percentage.To find the effects of gender, grade level, and location of the school on students motivationaltraits, one- way MANOVA was used.Results of the statistical analysis revealed that gender, has a significant effect onstudents? motivational traits and girls are more achiever, curious, conscientious and sociablethan boys. Furthermore, grade level has a significant effect on students? motivational traitsand 6th graders are more achiever, curious, conscientious and sociable than 7th and 8th graders.It is also found that scores of the students related to the motivational traits decreases as thegrade level increases. This means that 8th graders have lowest mean score while 6th gradershave the highest mean score relate to motivational trait. While students from urban schoolsare more curious and more sociable than the students from rural schools, no significantdifference between the mean scores of the students from urban schools and the students fromrural schools with respect to achiever students and conscientious students dimensions wasdemonstrated.