Institutional political economy of economic development and global governance
Kurumsal siyasal iktisat yaklaşımıyla iktisadi kalkınma ve küresel yönetişim
  1. Tez No: 205047
  2. Yazar: EMRE ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EYÜP ÖZVEREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Economics, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Yönetişim, Kapitalizm, Piyasa, Devlet, Kurumsal İktisat, Uluslararası Siyasal İktisat, Development, Governance, Capitalism, Market, State, InstitutionalEconomics, International Political Economy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
Bu tezin, birbiriyle ilişkili iki vurgusu vardır: İktisadi kalkınma ve küreselyönetişim. Yirmibirinci yüzyılda Üçüncü Dünya ülkelerinin kalkınmayıbaşarma olasılıklarını değerlendirmek ve günümüzün `dünya-ekonomi'sinin`egemen dorukları'ınca yürütülen aşırı-liberal kapitalist bir tasarım olarakkavramsallaştırdığımız `küresel yönetişim model'inin kalkınma çabalarının ve`dünya-sistem'in geleceği açısından ne anlama geldiğini çözümlemekamacıyla, `Kurumsal Uluslararası Siyasal İktisat' (KUSİ) olarakadlandırdığımız bir yaklaşım geliştiriyoruz. Bu yaklaşımımız, Karl Polanyi,Joseph Schumpeter ve Fernand Braudel'in klasik eserlerinin `kurumsalcı' birsentezine dayanmaktadır. Bu çerçevede, `devletçi kalkınma', `bildik devlet'inkurumsal özünü parçalayarak piyasa-benzeri süreçlere dönüştürmeye girişenyönetişim karşısında olanaksız görünmektedir. Bununla birlikte, yönetişim;kapitalizmin tarihsel bir dünya-sistem olarak üzerinde geliştiği ve varlığınısürdürmesini sağlayan vazgeçilmez siyasal kurumları yok ettiği ölçüde, kendisonunu hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
There are two inter-related themes of this thesis: Economic development andglobal governance. We develop a perspective of-what we call-`InstitutionalInternational Political Economy? (IIPE) in order to: i) assess the likelihood ofdevelopmental success on the part of the Third World countries in the twenty-first century, and ii) analyze the developmental and world-systemicimplications of the so-called `global governance model?, which weconceptualize as an ultra-liberal capitalist project on the part of the`commanding heights? of the contemporary `world-economy?. Our IIPE-perspective relies on an `institutionalist? synthesis of the classic works of KarlPolanyi, Joseph Schumpeter and Fernand Braudel. In the light of thisperspective, `state-led development? seems to be inconceivable in the face of`governance?, which is an attempt to disintegrate the `institutional substance?of the state-as-we-know-it into `market-like processes?. Nevertheless,`governance? is bound to become the victim of its own success insofar as itdestroys the indispensable political institutions upon which capitalism hassurvived as a historical world-system in the past.