A balanced scorecard model for the performance measurement of enterprise resource planning implementation
Kurumsal kaynak planlama sistemi yerleştirme aşamasının performans ölçümünde kullanılabilir dengeli ölçüm tablosu modeli
- Tez No: 205048
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEYNEP ONAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kaynak Planlama, Dengeli Ölçüm Tablosu, performans ölçümü, Enterprise Resource Planning, Balanced Scorecard, performancemeasurement
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada Robert S. Kaplan ve David P. Norton tarafından 1992 yılında kurumsalseviyede performans ölçümü için geliştirilmiş olan Dengeli Ölçüm Tablosu aracının,Kurumsal Kaynak Planlama (KKP) sistemlerinin yerleştirme aşamasının performansölçümünde kullanılabilir olup olmadığı incelenmektedir. ncelemenin gereği olarak,Dengeli Ölçüm Tablosu aracında bulunan her perspektife -Finans Perspektifi,Müşteri Perspektifi, ç şletme Perspektifi ve Yenilik ve Öğrenme Perspektifi- göreperformansın değerlendirilmesinde kullanılabilecek örnek ölçüleri kapsayan birmodel sunulmaktadır. Bu örnek ölçüler kapsamlı bir literatür araştırmasının sonundaelde edilmiştir. Bu çalışmada, ayrıca, sunulan modeli işler hale getiren bir yazılımuygulaması da geliştirilmektedir. Sunulan model ve geliştirilen yazılım uygulaması,Dengeli Ölçüm Tablosu aracının KKP sistemlerinin yerleştirme aşamasınınperformans ölçümünde kullanılabilir olduğunu, dolayısıyla proje seviyesinde deanlamlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the applicability of the Balanced Scorecard Framework, developed byRobert S. Kaplan and David P. Norton in 1992 for measuring performance at theorganizational level or the business unit level, to performance measurement duringthe implementation phase of Enterprise Resource Planning (ERP) systems isinvestigated. A model based on the Balanced Scorecard Framework is presented withsample indicators for each of the four perspectives -Financial Perspective, CustomerPerspective, Internal Business Perspective and Innovation and Learning Perspective-proposed in the original framework. The indicators for measuring ERPimplementation success are derived from a comprehensive literature survey.Furthermore, a software tool is developed to operationalize the proposed balancedscorecard model. The model and the software tool demonstrate the applicability ofthe Balanced Scorecard Framework for monitoring and measuring performanceduring the implementation phase of ERP systems; that is, the relevance of theBalanced Scorecard Framework at the project level.