What does the Turkish bureaucracy represent? manifestation of the state-society relationship in the meaning worlds of the bureaucrats
Türk bürokrasisi neyi temsil ediyor devlet-toplum ilişkisinin bürokratların anlam evrenlerindeki görüntüsü
- Tez No: 205052
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞİNASİ AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, anlam evreni, temsiliyet, siyasal kültür, Bureaucracy, meaning world, representation, political culture
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu çalışma Türk bürokratlarının anlam evrenlerinde devletin ve devlet-toplumilişkisinin nasıl temsil edildiğini anlamaya ve yorumlamaya yöneliktir. Buna bağlıolarak, araştırmanın temel sorunsalı bürokratların düşünce yapılarına içkin siyasaltemsiliyetle ilişkilidir. Bu doğrultuda temsili bürokrasi kuramına odaklanarak,kuramın bürokraside temsiliyet sorunsalını analiz etmedeki yetersizliklerinitanımladık. Kanımızca temsiliyet, ortak algıyı doğuran belirli bir anlayış biçimiylebağıntılı bir olgudur. Temsiliyet, bireyin sosyal evreninin temelini oluşturansorgulanmadan kabullenilmiş bilginin bağlamsal çeşitliliklerini içerir. Temsilibürokrasi kuramı ise temsiliyetin bu yönünün üzerinde durmamaktadır. Bu temeleksiklik doğrultusunda araştırmamızı bürokratların zihinlerinde devlet-toplumilişkisinin nasıl anlamlandırıldığının keşfedilmesine yönelik olarak kurguladık.Araştırma, Sermaye Piyasası Kurulu, Maliye Bakanlığı ve Kara Harp Okulundagerçekleştirildi. Bürokratların anlam evrenlerinde saklı anlam şablonları ortayaçıkartabilmek için çokboyutlu ölçeklendirme ve hiyerarşik gruplandırmayöntemlerini kullandık. Araştırmamızın sonuçları iki temel bulgu doğrultusundaözetlenebilir. İlk bulgumuz temsili bürokrasi kuramının Türk bürokratlarınınanlam evrenlerini anlama ve yorumlamadaki eksikliğini gösterdi. İkinci bulgumuzbürokratik kurumların anlam evrenlerindeki benzerlikler ve farklılıklarla ilgiliydi.Bu çeşitlilikler aynı devletin kurumlarının farklı kurumsal ideolojilere bağlı olaraknasıl değişkenlik gösterebileceklerini ortaya çıkardı.
Özet (Çeviri)
This dissertation is an exploratory research that analyzes the representation of thestate and its relationship with society in the meaning worlds of the Turkishbureaucrats. Accordingly, the research question of this dissertation has to do withpolitical representation in the mindsets of bureaucratic actors. Regarding thisquestion, we focused on the theory of representative bureaucracy and addressedits inadequacies in analyzing the issue of bureaucratic representation. In our view,representation is a phenomenon related to a particular mode of understanding thatcreates commonsense. It involves the contextual varieties of taken for grantedknowledge that constitutes the basis of one?s social world, which the theory ofrepresentative bureaucracy fails to question. In this respect, our research intendedto discover how do bureaucrats order and arrange the meaning of state-societyrelationship in their minds. We conducted our research in the Capital MarketsBoard of Turkey, the Ministry of Finance, and the Turkish Military Academy. Weused the methods of multidimensional scaling and hierarchical cluster analysis toreveal the latent meaning patterns in the meaning worlds of the bureaucrats. Theresults of our analysis pointed out two major findings. Our first finding indicatedthe reductionism of the theory of representative bureaucracy in understanding andinterpreting the meaning worlds of the Turkish bureaucrats. Our second findinginvolved the significant similarities as well as the differences in the meaningworlds of the bureaucratic organizations. These variations demonstrated how theorganizations of the same state might differ due to distinct organizationalideologies.