Küreselleşme ve yolsuzluk bağlamında organize suçta yaşanan dönüşüm
The transformation of organized crime in the context of globalization and corruption
  1. Tez No: 1014244
  2. Yazar: SALMA KHALIFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Organize suç, Yolsuzluk, Küreselleşme, Mafya, Güvenlik, Ekonomik güvenlik, Mali durumun bozulması, Organize suç örgütleri, Siyasal yozlaşma, Ulusal güvenlik, Uluslararası güvenlik stratejileri, Uluslararası güvenlik yönetimi, Uluslararası terörizm, Organized crime, Corruption, Globalization, Mafia, Security, Economic security, Fiscal situation corruption, International organized crime croups, Political corruption, National security, International security strategies, International security management, International terrorism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Ana Bilim Dalı
Özet
Güncel araştırmalarda küreselleşmenin etkisiyle organize suç gruplarının sınır-aşan yapılara kavuştukları ve buna bağlı olarak uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı ve ticareti, silah kaçakçılığı gibi suçlarda artış yaşanırken suç ekonomisinin de hacim kazandığı yönünde bulgulara sıkça rastlanmaktadır. Diğer yandan organize suç ve yolsuzluk olgularının da birbiriyle iç içe geçtiği, birinin diğerinin sebebi veya sonucu olduğu yönünde görüşlere de sıkça rastlanmaktadır. Bazı araştırmalarda bir siyasi yapı içerisinde organize suçun varlık gösterebilmesi için o yapının yolsuzluklara açık olmasının gerekliliğine vurgu yapılırken bazı araştırmalarda organize suçun varlık gösterdiği yapılarda yolsuzlukların arttığı vurgulanmaktadır. Buna ilaveten liberalleşme ve demokratikleşmede yaşanan pozitif yönlü değişimin yolsuzlukları ve dolayısıyla da organize suçu negatif yönlü etkileyeceği yönünde görüşler de vardır. Bu araştırmada yanıt aranan soruları 1) Küreselleşme organize suç ve yolsuzlukları nasıl etkilemektedir? (2) Organize suç ve yolsuzluk olguları arasında nasıl bir ilişki vardır? (3) organize suç ve küreslleşme arasında nasıl bir ilişki vardır? (4) Küreselleşme ve yolsuzluk birbirlerinden nasıl etkilemektedir? olarak belirlenmiştir. Bu bilgiler ışığında araştırmanın amacı, küreselleşme bağlamında yolsuzluk ve organize suç olguları arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide yaşanan değişim ve varsa dönüşümün yönünü ortaya koymak olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda, araştırmada öncelikle küreselleşme olgusunun gelişimi, boyutları ve yarattığı sonuçlara açıklık getirilmiş, müteakiben organize suçun geçmişi, gelişim aşamaları, kavramsal ve hukuki yönü tartışılmıştır. Son olarak yolsuzluk olgusu ele alınmış, yolsuzluğu ortaya çıkaran faktörler, yolsuzluğun boyutları ve yolsuzluğun yarattığı sonuçlara açıklık getirilmiştir. Son olarak mezkur kavramlar arasındaki ilişki ortaya konarak sonuca gidilmiştir. Araştırma sınırlılıklar bakımından öncelikle üç dilde yazılan doküman incelemesiyle; dönemsel olarak ise 19. yüzyıl ve sonrasıyla sınırlandırılmıştır. Araştırma Doküman incelemesi İngilizce, Arapça ve Türkçe kaynaklar üzerinden gerçekleştirilirken, mevzuat incelemesi ABD, İtalya, Türkiye, Tunus, Almanya, ulusal yasaları yanında Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, FBI, INTERBOL gibi ulus-üstü veya uluslararası örgütler bünyesinde yürürlüğe konan uluslararası bağlayıcılığı olan sözleşmeler ve yasal düzenlemeler incelenmiştir. Türkçe literatürde organize suç, küreselleşme ve yolsuzluk kavramlarını ayrı ayrı ele alan çalışmalarda son dönemde artış gözlenirken, bu üç kavramın birbiriyle olan ilişkisini birlikte ele alan çalışma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmayı özgün kılan husus organize suç, küreselleşme ve yolsuzluk olgularını birlikte ele alan öncül çalışmalardan olmasıdır. Araştırmada elde edilen temel bulgulara göre (1) Küreselleşme bazı siyasi yapılarda yolsuzlukları artırırken bazı siyasi yapılarda azaltmaktadır. Hangi yapılarda hangi sonucun ortaya çıktığını belirlemek için ülke örnekleri üzerinden nicel ve karma yöntemlerle spesifik araştırmalar yapılmasına gereksinim vardır. (2) Küreselleşme organize suçu ekonomik, teknoloji kullanımı, suç sayılarındaki artış, suç türlerindeki artış, suç pazarındaki büyüme alanlarında olumlu yönde etkilemektedir. Özellikle siyasi olarak zayıf ve istikrarsız hükümetlerin hüküm sürdüğü ülkelerde bu etkinin boyutu artmaktadır. Küreselleşmenin özellikle son yıllarda çeşitli farklı alanlarda geniş çapta yayılması, küreselleşmenin sağladığı serbest piyasa ticaretinin yaygınlaşmasına bağlı olarak organize suçun yaygınlaşmasına ve hatta sınır ötesi suç teriminin ortaya çıkmasına neden olmuştur. (3) Yolsuzluğun düşük seviyede olduğu durumda organize suçun da düşük olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Yolsuzluktaki artışla birlikte organize suç artış göstermektedir. Bu anlamda, yolsuzluklar ile organize suç arasında pozitif yönlü ilişki vardır. Organize suç olaylarının fazla olduğu durumda ise yolsuzluk olayları artar. Bu yolsuzluklar yoğun olarak siyaset, kamu bürokrasisi, toplumsal yapı ve iş dünyasında ortaya çıkar. Buradan hareketle, organize suç ve yolsuzluk olguları arasındaki ilişki çift yönlüdür.
Özet (Çeviri)
In current studies, there are frequent findings that the organized crime groups have gained cross-border structures with the effect of globalization, and accordingly, crimes such as drug smuggling, human smuggling and arms smuggling have increased, while the crime economy has gained volume. On the other hand, there are frequent opinions that organized crime and corruption are intertwined, and that one is the cause or result of the other. In some studies, it is emphasized that in order for organized crime to exist in a political structure, it is necessary to be open to corruption, while in some studies it is emphasized that corruption increases in structures where organized crime exists. In addition, there are opinions that the positive change in liberalization and democratization will negatively affect corruption and thus organized crime. Questions sought to be answered in this research are determined such as; 1) How does globalization affect organized crime and corruption? (2) What is the relationship between organized crime and corruption? (3) What is the relationship between organized crime and globalization? (4) And how do they influence each other between globalization and corruption?. In the light of this information, the aim of the research is to reveal the relationship between corruption and organized crime in the context of globalization and the direction of the change and transformation in this relationship. in the research, first of all, the development, dimensions and consequences of the globalization phenomenon were clarified, and then the history, development stages, conceptual and legal aspects of organized crime were discussed. Finally, the phenomenon of corruption, the factors that reveal corruption, the dimensions of corruption and the consequences of corruption are clarified. Finally, the relationship between the mentioned concepts was revealed and the conclusion was reached. In terms of research limitations, first of all, with the document analysis written in three languages; periodically, it was limited to the 19th century and later. While the research document review is carried out through English, Arabic and Turkish sources, the legislative review is carried out by the national laws of the USA, Italy, Turkey, Tunisia, Germany, as well as internationally binding agreements put into effect within the body of supra-national or international organizations such as the United Nations, European Union, FBI, INTERBOL. and legal regulations were examined. While there has been an increase in studies dealing with the concepts of organized crime, globalization and corruption separately in the Turkish literature, the number of studies dealing with the relationship between these three concepts together is limited. What makes this study unique is that it is one of the pioneering studies that deal with organized crime, globalization and corruption together. According to the main findings of the research (1) Globalization increases corruption in some political structures, while it decreases it in some political structures. In order to determine which results emerge in which structures, there is a need to conduct specific studies with quantitative and mixed methods on country samples. (2) Globalization positively affects organized crime in the areas of economy, use of technology, increase in the number of crimes, increase in crime types, growth in the crime market. The extent of this effect increases especially in countries where politically weak and unstable governments prevail. The widespread spread of globalization in various different fields, especially in recent years, has led to the spread of organized crime and even the emergence of the term cross-border crime, depending on the spread of free market trade provided by globalization. (3) It has been found that organized crime is low when corruption is low. Organized crime increases with the increase in corruption. In this sense, there is a positive relationship between corruption and organized crime. In cases where organized crime incidents are high, corruption incidents increase. These corruptions occur intensely in politics, public bureaucracy, social structure and business world. From this point of view, the relationship between organized crime and corruption is bidirectional.