Local Agenda 21 and participation to local administration: A case study in Denizli
Yerel Gündem 21 ve yerel yönetime katılım: Denizli alanında bir çalışma
  1. Tez No: 205053
  2. Yazar: ZUHAL ÖNEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YILMAZ ÜSTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Gündem 21, Katılım, Sürdürülebilir Kalkınma, YerelYönetimler, Local Agenda 21, Participation, Sustainable Development, LocalGovernment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Global dünya çevre ve kalkınma problemleriyle karşı karşıyadır. Global gündemdeçevresel kaygılara verilen önemin artması ve çevre ve kalkınma konularındatartışmaya verilen önem, sürdürülebir kalkınmanın oluşumuna neden olmuştur. OrtakGeleceğimiz başlıklı Birleşmiş Milletler raporu sürdürülebilir kalkınmanınbileşenleri olarak çevrenin korunması, ekonomik büyüme ve sosyal eşitlikkavramlarının altını çizmektedir. Yerel Gündem 21 (YG21) yerel toplumunsürdürülebir kalkınma konularına yerelde çözüm yaratmaya çalışan bir programdır.Çalışmanın esas amacı YG21 ile katılım arasında kesişme noktalarını araştırmak veYG21'in yeni katılım platformlarının, halkın yerel yönetime katılımındaki katkısınıincelemektir. YG21 ile katılım arasındaki ilişkiyi ayrıntılı olarak inceleyebilmek için,Denizli YG21 kadın çalışma grubuna bir anket çalışması uygulanmıştır. Ankette;belediyenin YG21 ve katılım üzerine etkisine, iki Avrupa çalışmasına göreDenizli'ye en yakın YG21 katılım modeli ve stratejisine, Denizli YG21'in güçlü vezayıf yanlarına değinilmiştir. Anket sonuçları, Denizli YG21 sürecinin kadınlarınyerel yönetime katılımını belediye desteğiyle arttırdığını ve ayrıca Avrupa YG21katılım model ve stratejilerinin bazılarıyla Denizli kadın çalışma grubununaktivitelerinin benzerlik gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Böylece anket sınırlamasıçerçevesinde, bu çalışma YG21 pratiğini ve spesifik olarak katılım üzerindekiönemini incelemeye çalışan Türkiye'deki ilk çalışmalardan bir tanesidir.
Özet (Çeviri)
The global world confronted with environmental and development problems. Risinginterest for these environmental concerns on the global agenda and the efforts tonegotiate environment and development issues produced the term sustainabledevelopment. United Nations report, Our Common Future, highlighted threefundamental components of sustainable development as environmental protection,economic growth and social equity. Local Agenda 21 (LA21) is the program wherelocal communities promote solutions to sustainable development issues at local level.The purpose of this study is to explore the intersection points between participationand LA21 and to investigate LA21?s new participatory platforms contribution tocitizens? participation to local government structure. In order to elaborate the relationbetween participation and LA21, a survey study was applied to Denizli LA21 womenworking group. Through the survey following research areas were tried to beaddressed, which were; municipality effect on LA21 and participation, the closestLA21 participation mode and strategy of Denizli women working group according totwo European LA21 studies, the strengths and weaknesses of LA21 in Denizli.Findings of the survey indicates that Denizli LA21 process facilitates the womenparticipation to local administration with the support of Denizli municipality, andalso the study results show that Denizli women working group activities are similarwith some participation modes and strategies of European LA21 implementations.Thus, within the limitation of the survey, it is one of the first studies in Turkey thatattempts to examine LA21 practice and its implications for participation in specific.