Rescaling of social relations towards subnational regional space: An investigation of Turkish case
Toplumsal ilişkilerin ulusaltı bölgesel mekanda yeniden ölçeklendirilmesi: Türkiye örneği incelemesi
- Tez No: 205062
- Danışmanlar: DOÇ.DR. H. TARIK ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Ekonomi, Siyasal Bilimler, Geography, Economics, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Mekan, sermaye birikim süreci, ulusaltı bölgesel ölçek, BölgeKalkınma Ajansları, Türkiye, sınıf mücadelesi, Space, capital accumulation, subnational regional scale, RegionalDevelopment Agencies, Turkey, class struggle
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Son otuz yılda, kapitalist toplumsal ilişki bir yandan ekonomik ve politikanlamlarda iç içe geçmiş bir dünya yaratırken diğer yandan birbirinden oldukçafarklı, eşitsiz yeni mekanlar üretmektedir. Bu bağlamda, toplumsal kuram birsüredir mekan ve mekansal farklılıklara ilgi göstermekte ve mekanı toplumsalilişkilerin analizine dahil etmektedir.Bu tezde, son yıllarda gündeme gelen ulusaltı bölgesel mekan oluşumsüreçleri mekanı toplumsal kurama dahil eden bir kavramsal yaklaşımlaincelenmeye çalışılmıştır. Yöntemsel olarak, dualist olmayan bir toplum analizibenimsenmiş ve mekan nosyonu bu tür bir analize içkin bir biçimde dahiledilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda, David Harvey'in tarihsel coğrafimateryalizm yaklaşımından, Dick Bryan'ın sermaye birikim süreçlerinde farklımekansal biçimlere sahip sermaye fraksiyonları tanımlamasından ve JamieGough'un ekonomik ve politik ilişkilerin farklı mekanlarda kuruluşlarına dairmekansal ölçek yaklaşımından yararlanılmıştır.Tez, yakın dönemde Türkiye'de gündeme gelen Bölgesel KalkınmaAjansları yasası ile bölgesel kalkınma ve bölgesel kurumsal yapılanmatartışmalarını ulusaltı bölge mekanı oluşum süreci olarak ele almış ve BölgeKalkınma Ajansları yasası etrafında süren savaşımı incelemiştir. Bu çerçevede,toplumsal ilişkilerin mekansal ölçeğindeki değişimin toplumsal güç ilişkilerindekideğişime içkin olduğu dolayısıyla sınıf mücadelesi yoluyla ilerlediği, politikprojelerle eklemlendirildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last thirty years, capitalist social relation on the one hand, created aworld that is interconnected in the means of economic and political; on the otherhand, produced differentiated and fragmented uneven spaces. In this context,social theory has interested in space and spatial differences, and inserted spaceinto analysis of social relations for some time.In this thesis, the current issue of the construction of subnational regionalspace is explored through a conceptual approach in which space is included insocial theory. Methodologically, a non-dualistic social analysis is considered andthe notion of space is attempted to incorporate into this analysis. In this extent,David Harvey?s historical-geographical approach, Dick Bryan?s identification ofcapital fractions with different spatial forms of circuit of capital within the capitalaccumulation process and Jamie Gough?s considerations of economic and politicalrelations with scalar aspects are used.The thesis evaluated the law on the Regional Development Agencies andarguments on regional development and regional governance as the process ofconstruction of subnational regional space, and examined the struggle for settingup of Regional Development Agencies within Turkish state. In this framework,thesis came to the conclusion that the changes in the scale of social relations isassociated with changes in power relations among social agents, developedthrough class struggle, and articulated by political projects.