Psychometric properties of anxiety sensitivity index-revised and the relationship with drinking motives and alcohol use in Turkish university students and patients
Kaygı duyarlılığı ölçeği düzeltilmiş formunun psikometrik özellikleri ve Türk üniversite öğrencileri ve hasta grubunda içme nedenleri ve alkol kullanımı ile ilişkisi
  1. Tez No: 205061
  2. Yazar: SABİHA ŞAFAK ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BELGİN AYVAŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı Duyarlılığı, Kaygı Duyarlılığı İndeksi-Düzeltilmiş Formu, AlkolKullanımı, İçme Nedenleri, Anxiety Sensitivity, Anxiety Sensitivity Index-Revised, Alcohol Use, DrinkingMotives
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZKAYGI DUYARLILIĞI ÖLÇEĞİ-DÜZELTİLMİŞ FORMU'NUN PSİKOMETRİKÖZELLİKLERİ VE TÜRK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ VE HASTA GRUBUNDAİÇME NEDENLERİ VE ALKOL KULLANIMI İLE İLİŞKİSİÇakmak, S. ŞafakMaster, Psikoloji BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. Belgin AyvaşıkHaziran 2006, 163 sayfaKaygı duyarlılığı (KD) kişinin yaşayacağı kaygı belirtilerinin hastalanmaya ya da daha fazlakaygıya neden olacağı inancını içerir. Bu çalışmanın amacı Kaygı Duyarlılığı İndeksi-Düzeltilmiş'in (KDİ-D) Türkçe Formu'nun faktör yapısını belirlemek ve üniversiteöğrencileri ve alkol bağımlısı yatan hastalarda KD, alkol kullanımı ve içme nedenleriarasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmaya 411 üniversite öğrencisi (225 kadın ve 186erkek) ile 55 alkol bağımlısı yatan hasta (3 kadın ve 52 erkek) katılmıştır. Katılımcılara KDİ-D Formu, Sürekli Kaygı Envanteri, Beck Depresyon Envanteri, Alkol Kullanım BozukluklarıTanıma Testi, İçme Nedenleri Anketi-Düzeltilmiş Formu ve Demografik Bilgi Formuuygulanmıştır. Açıklayıcı faktör analizi sonucunda KDİ-D'nin dört alt faktörü olduğubulunmuştur: (1) solunum ile ilgili belirtilerden korkma; (2) kalp-damar hastalıkları ile ilgilibelirtilerden korkma; (3) bilişsel kontrolü kaybetmekten korkma; (4) sosyal ortamlarda farkedilebilen kaygı belirtilerinden korkma. ANOVA sonucunda, erkek öğrencilerin alkolkullanma sıklığının ve miktarının kız öğrencilere göre daha fazla olduğu ve erkek öğrencilerinkız öğrencilere göre daha fazla başa çıkma ve uyum sağlama nedeniyle alkol kullandıklarıbulunmuştur. Regresyon analizleri, ?bilişsel kontrolü kaybetmekten korkma? faktörününöğrencilerin tehlikeli alkol kullanımını anlamlı olarak yordadığını göstermiştir. Demografikdeğişkenler, depresyon ve KD' nin etkileri çıkarıldıktan sonra, başa çıkma içme nedenininöğrencilerin alkol kullanmını anlamlı şekilde yordadığı bulunmuştur, ?sosyal ortamlarda farkedilebilen kaygı belirtilerinden korkma? faktörünün ise öğrencilerin alkol kullanma sıklığınıanlamlı şekilde yordadığı bulunmuştur. Alkol kullanan tüm öğrencilerin sırasıyla eğlenme,sosyalleşme, başa çıkma ve uyum sağlama nedeniyle alkol kullandıkları gösterilmiştir.Yüksek KD olan öğrencilerin orta ve düşük KD olanlara göre başa çıkma, uyum sağlama vesosyalleşme içme nedenleri açısından daha yüksek puan aldığı gözlenmiştir. ?Bilişsel kontrolükaybetmekten korkma? ve ?sosyal ortamlarda fark edilebilen kaygı belirtilerinden korkma?faktörlerinin öğrencilerin içme nedenlerini anlamlı şekilde yordadığı bulunmuştur. Alkolbağımlılığı olan hastalarda sadece ?solunum ile ilgili belirtilerden korkma? ile başa çıkmaiçme nedeni arasında anlamlı bir korelasyon olduğu bulunmuştur. Hastaların sırasıyla başaçıkma, eğlenme, sosyalleşme ve uyum sağlama nedeniyle alkol kullandıkları bulunmuştur.Başa çıkma ve eğlenme içme nedenleri alkol kullanımı ile anlamlı korelasyon göstermiştir.Çalışmanın sonuçları literatürdeki bulgular bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPSYCHOMETRIC PROPERTIES OF ANXIETY SENSITIVITY INDEX-REVISED ANDTHE RELATIONSHIP WITH DRINKING MOTIVES AND ALCOHOL USE IN TURKISHUNIVERSITY STUDENTS AND PATIENTSÇakmak, S. ŞafakM.S., Department of PsychologySupervisor: Assoc. Prof. Belgin AyvaşıkJune 2006, 163 pagesAnxiety Sensitivity (AS) consists of beliefs that the experience of anxiety symptoms leads toillness or additional anxiety. The aim of the present study was to examine the factor structureof the Turkish version of Anxiety Sensitivity Index-Revised (ASI-R), and to investigateassociations among AS, alcohol use and drinking motives in university students and alcoholdependent inpatients. The participants were 411 university students (225 females and 186males) and 55 (3 females and 52 males) alcohol dependent inpatients. All participants wereadministered ASI-R, State-Trait Anxiety Inventory-Trait Form, Beck Depression Inventory,Drinking Motives Questionnaire-Revised, and Demographic Information Form. Exploratoryfactor analyses revealed four lower order factors of the ASI-R: (1) fear of respiratorysymptoms; (2) fear of cardiovascular symptoms; (3) fear of cognitive dyscontrol; and (4) fearof publicly observable anxiety symptoms. ANOVA revealed that the frequency and amount ofalcohol use were significantly higher in male students than females. Males reported morealcohol use for Coping and Conformity Motives than did females. Regression analysesrevealed that only ?fear of cognitive dyscontrol? significantly predicted hazardous alcohol useof students. Coping Motives significantly predicted alcohol use after controlling the effects ofdemographics, depression and ASI-R lower order factors in students using alcohol. ?Fear ofpublicly observable anxiety symptoms? significantly predicted frequency of alcohol use instudents using alcohol. Students reported using alcohol mostly for Enhancement, Social,Coping, and Conformity Motives, respectively. Students with high AS reported more alcoholuse for Coping, Social and Conformity Motives than those with moderate and low AS. ?Fearof cognitive dyscontrol? and ?fear of publicly observable anxiety symptoms? explained asignificant variance of drinking motives in students. In alcohol dependent inpatients, only?fear of respiratory symptoms? had a significant correlation with Coping Motives. Patientsreported having used alcohol mostly for Coping, Enhancement, Social, and ConformityMotives, respectively. Coping and Enhancement Motives were significantly correlated withalcohol use. Results were discussed within the findings in the literature.