A Study of an American University master's program in TESOL: Multiple perspectives in program evaluation
Bir Amerikan Üniversitesi TESOL yüksek lisans programı araştırması: Program değerlendirmede çoğul bakış açıları
- Tez No: 205071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖLGE SEFEROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitimde Kalite, Program Değerlendirmesi, Lisansüstü Eğitim, Yüksek Lisans Programı, TESOL, Tarama, Anket, Görüşme, Quality in Education, Program Evaluation, Graduate Education, Master?sProgram, TESOL, Survey, Questionnaire, Interview
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 531
Özet
Lisans üstü programı olan üniversite bölümleri sundukları eğitimin kalitesinibelirlemek için geribildirim'e ihtiyaç duyarlar. Eğitim kalitesi ile ilgili geribildirim,program değerlendirmesi biçiminde sağlanır. Program değerlendirmesine genelyaklaşımda, değerlendirmeyi programın dışındaki kişiler yapmaktadır. Bu betimselçalışma program değerlendirmede en iyi geribildirim'in programın parçaları olanöğretim üyeleri, öğrenciler, ve mezunlarından gelebileceği görüşünden yolaçıkmaktadır. Programın birer parçası olanların programin kalitesiyle ilgiligörüşlerini elde edebilmek amacıyla, bu çalışma bir Amerikan üniversitesindekiTESOL yüksek lisans programını pratik ve ekonomik bir şekilde değerlendirmiştir.Programdaki tüm öğretim üyeleri, öğrenciler, ve mezunlar bu çalışmanınkatılımcılarını oluşturmuştur.Geleneksel program değerlendirme çalışmaları yalnızca bir çeşit değerlendirmeyapmakta ve programın birer parçası olan kişilerin görüşlerini değerlendirmeyekatmamaktadır. Bu çeşit çalışmaların aksine, değerlendirme amaçlı bu araştırmaçalışması alışılagelmiş dar bakış açışının ötesine gitmeyi ve değerlendirdiğiprogramın daha detaylı bir betimlemesinin yapmayı amaçlamaktadır. Araştırmamodeli ve veri toplama yöntemleri bu amacı gerçekleştirmek üzere seçilmişlerdir.Bunlar, toplanan bilgiler birden çok analizin yapılmasında kullanılabileceği için, buçalışmanın geleneksel program değerlendirme çalışmalarından daha geniş kapsamasahip olmasına olanak sağlamaktadır.Veri sonuçları bütün grupların programın sınıfta gerçekleşen öğretimle doğrudanilişkili tüm alanlarında olumlu görüş beyan ettiklerini göstermektedir. Programıniyileştirmeye ihtiyacı olan kısımları da belirtilmekte ve bunları ortadan kaldıracaköneriler de sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
University departments that offer graduate programs require feedback to assess thequality of the education they offer. Feedback on the quality of education is providedin the form of program evaluation. In the general approach to program evaluation,outsiders, i.e., people who are not parts of a program, do the evaluation. Thisdescriptive study starts out with the belief that the best feedback in programevaluation can only come from insiders, i.e., faculty, students, and alumni, who areparts of a particular program. In order to capture the perspectives of insiders on thequality related characteristics of a program, this study evaluated a master?s degreeprogram in TESOL (Teaching of English to Speakers of Other Languages) at anAmerican university in a practical and cost-effective way, using a minimum numberof evaluators. All faculty, students, and alumni of the program form the participantsin this study.Regular program evaluation studies are conducted to do one type of evaluation onlyand they do not seek insiders? opinions. Unlike such studies, this evaluative researchstudy aims to go beyond that familiar narrow focus and provide a richer descriptionof the program it evaluates. Its research design and the data collection methodsemployed in it are chosen to achieve that goal. These enable the present study tohave a broader scope than those of the regular program evaluation studies as thecollected data can be used for more than one type of analysis.The results of data collection show that all parties express positive opinion on theaspects of the program that are directly related to the teaching that takes place inclasses. Areas of the program that need improvement are also introduced, andrecommendations to overcome them are presented.