Labor, leisure and freedom in the philosophies of Aristotle, Karl Marx and Herbert Marcuse
Aristoteles, Karl Marx ve Herbert Marcuse'nin felsefelerinde emek, boş zaman ve özgürlük
  1. Tez No: 205072
  2. Yazar: DOĞAN BARIŞ KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF HALİL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Emek, çalışma, boş zaman, serbest zaman, özgürlük, özgürlükler alanı, zorunluluklar alanı, yabancılaşma, temaşa, kapitalizm, ileri sanayi toplumu, komünizm, Labor, work, leisure, free time, freedom, the realm of necessity, the realm offreedom, alienation, contemplation, capitalism, advanced industrial society, communism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, Aristoteles, Karl Marx ve Herbert Marcuse'nin emek ve boş zamanhakkındaki düşüncelerinin özgürlük bağlamında bir incelemesini sunmaktır. Bu filozoflar,emek ve boş zaman kavramlarına dikkat çekmişlerdir ve özgürlük görüşleri, emek ve boşzaman arasında kurdukları ilişkiye dayalıdır. Bu amaçla, ilk olarak, emek, boş zaman veözgürlük kavramlarına genel bir bakış sunmaktayım ve sonrasında, bu kavramların düşüncetarihinde nasıl ele alındığı göstermeye çalışıyorum. Aristoteles'in etik ve politik düşüncesindeemek ve boş zaman kavramlarının önemini inceliyorum. Aristoteles'in ideal devlet ve etikgörüşü arasındaki bağlantıyı emek ve boş zaman bağlamında tartışıyorum ve Aristoteles'te eniyi yaşam biçimi ve özgürlük arasındaki ilişki sunuluyor. Bundan sonra, Karl Marx'ın insandoğası görüşünü ve yabancılaşma teorisini analiz ediyorum. Emek ve boş zamanın kapitalisttoplumdaki durumunu, Marx'ın bakış açısından araştırıyorum ve Marksçı ?özgürlükler alanı?ve ?zorunluluklar alanı? kavramlarını emek ve boş zaman bağlamında ele alıyorum. Sonolarak, Herbert Marcuse'nin ileri sanayi toplum eleştirisini ve onun yarattığı tek boyutlu insanüzerine Marcuse'nin düşüncelerini analiz ediyorum. Teknolojik gelişmelerin olanakları veonların yol açtığı, hem kölelik hem de özgürlük aracı olarak emek ve boş zaman ilgilideğişiklikler üzerinde duruyorum. Sonuçta, kısa bir özet sunuyor ve Aristoteles, Karl Marx veHerbert Marcuse'nin emek, boş zaman ve özgürlük hakkındaki görüşlerindeki benzerlikler vefarklılıkları ele alıyorum.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present an examination of the philosophies of Aristotle, Karl Marxand Herbert Marcuse concerning labor and leisure in the context of freedom. Thesephilosophers have paid attention to the concepts labor and leisure; their view of freedom isdependent on the relationship they have established between labor and leisure. To this end, Ifirstly give a general overview of the concepts labor, leisure and freedom; afterwards, I try toshow how these concepts have been considered in the history of thought. I examine theconcepts labor and leisure in Aristotle?s political and ethical thought. I discuss the connectionbetween Aristotle?s perfect state and his view of ethics in the context of labor and leisure, andthe relation between best way of life and freedom in Aristotle is presented. Next, I analyzeKarl Marx?s view of human nature and his theory of estrangement. I investigate the conditionof labor and leisure in the capitalist society from Marx?s point of view; and consider Marxianconceptions ?the realm of freedom? and ?the realm of necessity? is considered in context oflabor and leisure. Lastly, I analyze Herbert Marcuse?s critique of the advanced industrialsociety and the thoughts on ?one dimensional man? it creates. I dwelled on the possibilities oftechnological developments, and the changes they bring about concerning labor and leisure,both as means of servitude and freedom. In the conclusion, I give a brief summary, andconsider the similarities and differences among the views of Aristotle, Karl Marx and HerbertMarcuse concerning labor, leisure and freedom.