How does consciousness exist a comparative inquiry on classical empiricism and William James
Bilinç nasıl var olur klasik empirisizm ve William James üzerine karşılaştırmalı bir inceleme
- Tez No: 205073
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELİF ÇIRAKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bilinç, radikal deneycilik, pragmatizm, klasik deneycilik, deneyim, uslamlama, duyum, düşünüm, bilgi, doğru, tekbencilik, gerçekçilik, varolmak, gerçeklik, Consciousness, radical empiricism, pragmatism, classical empiricism, experience, reasoning, sensation, reflection, perception, knowledge, truth, solipsism, realism, existence, reality
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
William James bilinci bir varlık olarak reddeder ve bu tezin arkaplanında bureddediş vardır. James felsefesinde bu reddedişin temel nedenlerini araştırdım. Buinceleme süresince, onun düşüncesinde bilincin etkin ve edilgin olarak iki varoluşbiçimi olduğunu gözlemledim. James bilinç üzerine düşüncelerini klasikdeneycilerin temel iddiaları üzerine geliştirdiği için, onun radikal deneyciliğini vepragmatizmini klasik deneycilikle ilişkisi içerisinde açıkladım. Düşüncelerimizdeve hareketlerimizde tamamen etkin ya da edilgin olup olmadığımıza yanıt vermekgüçtür. Ama bazı sorunlar ve tutarsızlıklar içerse de, James'in felsefesidüşüncemize dair usçuluk ve deneycilikten daha akla yatkın bir açıklamasunmaktadır, çünkü James'in yaklaşımı henüz tamamlanmamış bir saf deneyimdünyasında hayatımızdaki değişiklikleri daha iyi karşılayabilir. Sonuç olarakJames'teki bilince dair olan tezim bu akla yatkınlığa ve klasik deneycilikle ilişkisiiçinde radikal deneyciliğin temel ilkelerinin ikna edici gücüne dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
William James denies consciousness as an entity and this rejection lies in thebackground of my thesis. I searched the main reasons for this rejection in hisphilosophy. Throughout this search, I perceived two modes of existence ofconsciousness, that active and passive. As James improves his thoughts onconsciousness over the main arguments of classical empiricists, I explained hisradical empiricism and pragmatism in relation to them. It is difficult to answerwhether we are completely active or passive in the ways of our thinking andbehaving. However, although it includes some problems and inconsistencies,James?s philosophy presents a more plausible explanation of our thinking thanrationalism and empiricism, since it can appreciate the changes of our life in anunfinished world of pure experience. Therefore, my inquiry into the existence ofconsciousness in James depends on this plausibility of the main characteristics ofradical empiricism in connection with the classical empiricists.