Antecedents of feedback seeking behaviors
Geribildirim arama davranışlarını etkileyen faktörler
  1. Tez No: 205078
  2. Yazar: ÖZGE TAYFUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE CANAN SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef yönelimi, öz yeterlilik, geribildirim arama davranışı, geribildirim beklentileri, geribildirim davranışları ve motivleri, Goal-orientation, self-efficacy, feedback sign, feedback seekingbehaviors, feedback seeking motives
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, çalışanların hedef yönelimlerinin, onlarıngeribildirim arama davranışlarını nasıl etkilediğini araştırmaktı. Hedefyöneliminin etkisini daha iyi anlamak için, öz yeterliliğin, performansbeklentisinin ve motivlerin geri bildirim arama sürecindeki etkileri de dikkatealınmıştır. Araştırmanın diğer amacı ise, iş özeliklerinin (görevin önemi) vebeklenen geribildirimin olumlu ya da olumsuz olmasının geribildirim aramadavranışlarına etkisini araştırmaktı.Çalışmaya farklı sektörlerden toplam 204 kişi katılmıştır. Çalışanlardan,öz yeterliliğin, hedef yönelimlerini ve geribildirim arama motivlerini ölçenmaddeleri değerlendirmeleri istenmiştir. Ayrıca, çalışanlardan, ankette kendilerinesunulan iki senaryo ve dört hayali durumu okumaları ve belirtilen geribildirimarama davranışlarını ne sıklıkla göstereceklerini belirtmeleri istenmiştir.Öğrenme odaklılık yararlı bilgi edinme isteğini yordamıştır. Performans-kanıtlama odaklılık, hem savunma hem de yararlı bilgi edinme isteğini yordarken,performans kaçınma odaklılık ise sadece savunma motivini yordamıştır. Öğrenmeodaklılık, geribildirim arama davranışlarını tahmin etmemektedir. Performans-kaçınma odaklılık ise, geribildirim arama isteğini ve üçüncü kişileri kullanarak,gözlemleyerek ve direkt sorular sorarak geribildirim istemeyi yordamıştır. Özyeterlilik ve motivlerin etkisi beklenildiği gibi bulunmamıştır. Öz yeterlilik, hedefyönelimi ve geribildirim arama motivleri arasındaki ilişkiye etki etmemiştir. şinönemi, geribildirim arama metotlarının kullanım sıklığını etkilerken, performansbeklentileri geribildirim arama isteğini etkilemiştir.Elde edilen verilerin kuramsal ve uygulamaya yönelik doğurguları elealınmıştır. Çalışmanın güçlü yönleri ve sınırlılıkları ele alınmış, ileriki çalışmalariçin bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to examine the effects of goal orientationon feedback seeking behaviors. While examining this, the effects of self-efficacy,feedback sign, and motives were considered to better understand how goal-orientation affects the way employees seek feedback. The secondary purpose wasto investigate the effects of task characteristics (important/unimportant) andperformance level (good/bad) on feedback seeking behaviors.A total of 204 people working in a wide range of organizations filled outthe questionnaire. Participants rated the items measuring self-efficacy, goal-orientation, and feedback seeking motives. In addition, participants indicated howfrequent they would demonstrate the feedback seeking behaviors listed in giventwo scenarios and four hypothetical situations.Learning-goal orientation predicted desire for useful informationpositively and defensive motive negatively. Performance-prove orientationpredicted both desire for useful information, and defensive motive positively, andperformance-avoid orientation predicted only defensive motive. Learning-goalorientation did not predict feedback seeking behaviors in both scenarios.However, performance-avoid orientation predicted longing for feedbacknegatively and feedback seeking through third parties, monitoring, and indirectinquiry positively in both positive and negative scenarios. However, the effects ofself-efficacy and motives were not as expected. Self-efficacy did not moderate therelationship between goal-orientation and motives, and motives did not mediatethe relationship between goal-orientation and feedback seeking behaviors with afew exceptions. Exploratory analysis revealed that task importance predicted thepropensity of using specific feedback seeking methods, whereas performanceexpectancy predicted longing for feedback.The results are discussed with the implications, strengths, and limitationsof the study. Some suggestions for future research are made.