Nietzsche's concept of pain
Nietzsche'nin acı kavramı
- Tez No: 205079
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Diyonisos (trajik bilgelik), İsa (çileci idealler), Acı, Hayat, Dionysus (tragic wisdom), Crucified (ascetic ideals), Pain, Life
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma Nietzsche'nin acı kavramını, onun Diyonisos-İsa ayrımınadayanarak incelemiştir. Nietzsche'nin altını çizdiği bu ayrım, aynı zamandaonun felsefi projesini de açığa vurur. Bu ayrımın merkezinde ?acı? yayüklenen anlamlar vardır. Bu iki ilah hayata ve onun getirdiği acılara karşıtutumu sembolize ederler. Diyonisos hayatın sürekli değişen doğasınınonaylanmasını ve trajik bilgeliği ifade eder; İsa ise bu dünyanın horgörülmesini, öte dünyalardan medet umulmasını ve çileci idealleri temsileder. Tüm bu söyleninenlerin ışığında, tez, öncelikle Nietzsche'nin dünyagörüşünü sunacak. Sonraki bölümlerde çileci ideal (bunların kaynakları) vetrajik bilgelik ayrımları sırasıyla tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes pain with respect to Nietzsche's Dionysus-Crucifieddistinction. This distinction, which Nietzsche underlies, reveals hisphilosophical project. The meaning of pain is at the core point of thisdistinction. These two deities symbolizes attitudes towards life and pain init. Dionysus represents the affirmation of becoming and tragic wisdom; andCrucified (Christ) represents despise and escape from life or ascetic ideals. Inthis sense, the dissertation will first trace Nietzsche's world view. Then thefollowing discussions will present a detailed analysis of ascetic ideals (andtheir genealogical roots), and tragic wisdom from the perspective ofNietzsche for consideration.