Shoulder proprioception in male tennis players between ages 14-16
14-16 yaş erkek tenis oyuncularında omuz propriyosepsiyonu
- Tez No: 205089
- Danışmanlar: PROF.DR. FEZA KORKUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Omuz, Propriyosepsiyon, Vücut Pozisyonu, Tenis, Shoulder, Proprioception, Body Positions, Tennis
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Propriyoseptif bilginin, sportif aktivitelerde özellikle teniste omuzekleminin stabilitesi ve hareketinde önemli rol aldığı görülmektedir. Buçalışmanın amacı, 14-16 yaş arası tenis oynayan ve oynamayan kişilerin baskınolan ve baskın olmayan omuz propriyosepsiyon farklarını ölçmekti. Bu çalışmayayaş ortalaması 14.6 ± 0.7 yıl olan 15 erkek tennis oyuncusu ile yaş ortalaması14.8 ± 0.9 yıl olan 15 sedenter erkek katılmıştır. Oyuncuların ortalama boy, kilo,ve vücut kitle indeksi sırası ile 169.4 ± 5.9 cm., 63.5 ± 5.5 kg., ve 22.2 ± 1.0kg/m2 dı. Spor yapmayanların ortalama boy, kilo ve vücut kitle indeksi ise 168.3± 5.3 cm., 64.4 ± 10.2 kg., ve 23.1 ± 3.9 kg/m2 dı. Propriyosepsiyon isokinetikdinamometre ile ölçüldü. Ölçümler servis, forehand, ve backhand için oturarak veayakta olmak üzere iki pozisyonda alındı. Oyuncular ve kontrol grubu arasındakifarklar MANOVA kullanılarak bulundu. Oturur ve ayaktaki pozisyonlarda baskınolan ve baskın olmayan omuzlar arasındaki fark ilişkili t-test kullanılarakhesaplandı. Oyuncular ve spor yapmayan kişilerin, boy, kilo ve vücut kitle indeksiortalamalarında istatiksel olarak bir fark yoktu. Bu çalışmada aşağıdaki sonuçlarortaya çıkmıştır: 1) Omuz propriyosepsiyonu açısından oyuncular ve kontrolgrubu arasında servis, forehand ve backhand pozisyonlarında belirgin bir farkvardı (p < 0.05). 2) 15 ve 30 Derecelik açılarda baskın olan ve baskın olmayanomuzlar arasında önemli bir fark gözlemlenmedi (p < 0.05). 3) 30 Derecedeoturarak ve ayakta alınan ölçümlerde belirgin bir fark yoktu (p < 0.05). Özetolarak, tenis oyuncularının omuz propriyosepsiyonu aynı yaştaki sedenterkişilerden daha iyidi.
Özet (Çeviri)
Proprioceptive information appear to play an important role in stabilityand movements of shoulder joint in sporting activities especially in tennis. Thepurpose of this study was to measure the shoulder proprioceptive differences, andassess proprioceptive sense between dominant and non-dominant shouldersbetween male tennis players and controls between ages 14 - 16. 15 young maletennis players with a mean age 14.6 ± 0.7 years and 15 young male sedentaryindividuals with a mean age 14.8 ± 0.9 years participated in this cross-sectionaldescriptive study. Average height, weight, and BMI of the players were 169.4 ±5.9 cm., 63.9 ± 5.5 kg., and 22.2 ± 1.0 kg/m2 respectively. Mean height, weight,and BMI of the non-players were 168.3 ± 5.3 cm., 64.4 ± 10.2 kg., and 23.1 ± 3.9kg/m2 respectively. Proprioceptive sense was measured with an isokineticdynamometer. Measurements were made in two positions: `sitting? versus`standing? for service, forehand, and backhand positions. Differences betweenplayers and control groups were investigated by MANOVA. Paired t-test wasused to evaluate differences between dominant and non-dominant shoulders andsitting and standing positions. There was no statistically difference betweenplayers and non-players in means of age, body height, weight, and BMI. Thestudy revealed the following results: 1) There was a significant differencebetween shoulder proprioceptive senses of players and controls (p < 0.05) atservice, forehand, and backhand positions. 2) Significant difference betweendominant and non-dominant shoulders at 15º and 30º was not observed (p < 0.05).3) No significant difference was observed between sitting and standing positionsat 30º (p < 0.05). It was concluded that tennis players had better proprioceptivesense than their age matched sedentary controls.