Determination of the service quality among sport and fitness centers of the selected universities
Seçilmiş üniversitelerin spor ve fitness merkezlerindeki hizmet kalitesinin belirlenmesi
  1. Tez No: 205090
  2. Yazar: MURAT ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SETTAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, spor ve fitness, hizmet kalitesi, üniversite, Sport, sport and fitness, service quality, university
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversitelerin spor ve fitness merkezlerindekihizmet kalitesinin belirlenmesidir. Çalışmanın katılımcılarıAnkara'daki yedi üniversitenin spor ve fitness merkezlerine devameden öğrenci, akademik ve idari personelden oluşan toplam 484(194 bayan ve 290 erkek) kişidir. Katılımcıların yaş ortalaması22.45 ± 5.14'dür. Ölçüm aracı olarak Hizmet KalitesiDeğerlendirme Ölçeğinin Türkçe Versiyonu (SQAS-T) kullanılmıştır.Çalışmanın istatistik analizinde; katılımcıların demografik verileri ileortalama fark değerlerinın (hizmet kalitesi memnuniyet değerleri)dağılımının incelenmesinde tanımlayıcı istatistik, katılımcılarındemografik profillerinin hizmet kalitesi memnuniyet değerlerindeanlamlı bir farklılığa yol açıp açmadığının incelenmesi için Çok YönlüVaryans Analizi (MANOVA Testi), katılımcıların yaşları ile hizmetkalitesi memnuniyet değerleri arasındaki ilişkinin incelenmesiamacıyla da Pearson Korelasyon Testi kullanılmıştır. Çalışmadanelde edilen sonuçlar, üniversitelerin spor ve fitness merkezlerindesunulan hizmet kalitesinin kullanıcıların beklentilerini tam olarakkarşılamadığını ortaya koymaktadır. Fakat, toplam fark değerlerininortalamasına bakıldığında memnuniyetsizlik seviyesinin çok fazlaolmadığı da görülmektedir. Diğer bir sonuç olarak, katılımcılarıncinsiyet, kullanım türü ve ünivesite türlerindeki değişikliklertoplamda ve dört alt boyuttaki hizmet kalitesi memnuniyetdeğerlerinde anlamlı bir farklılığa yol açmamıştır. Buna ek olarakkatılımcıların yaşları ile hizmet kalitesi memnuniyet değerleriarasında kuvvetli bir ilişki gözlemlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study was to determine the service quality amongsport and fitness centers of universities. Participants of the studyconstituted of 484 (194 female, and 290 male) person who arestudent, academic and administrative staff attending to sport andfitness centers of seven universities in Ankara. The mean age ofthe participants was 22.45 ± 5.14. The SQAS-T (The TurkishVersion of the Service Quality Assessment Scale) was used asinstrument. In the statistical analysis, descriptive statistics wasused to identify participants? demographic profiles and toinvestigate distribution of mean of the participants? differencescores (service quality satisfaction scores). Inferential Statistics(MANOVA: Multivariate Analysis of Variance test) was used toinvestigate if there was any significant difference in the servicequality satisfaction scores of the participants according to theirdemographic profiles. Finally, the Pearson Product-MomentCorrelation Coefficient test was used to investigate if anyrelationship existed between the age and service qualitysatisfaction scores of the participants. Results indicated that servicequality among the sport and fitness centers of the universities didnot fulfill their users? expectations. However, according to mean oftotal difference scores it was seen this dissatisfaction level was notso huge. Results also indicated that participants? demographicprofiles did not show any significance difference in the servicequality satisfaction scores. In addition, there was no strongrelationship observed between the age and service qualitysatisfaction scores of the participants.