Determine the effects of long term playing soccer on the degeneration of lumbar spine
Uzun süre futbol oynamanın bel omurlarındaki dejenerasyona etkisi
  1. Tez No: 205097
  2. Yazar: ÖMÜR SERDAL ALTUNSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEZA KORKUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bel Omurlarında Dejenerasyon, Kemik Mineral Yoğunluğu, Gövde Kas Kuvveti, Veteran ve Aktif Futbol Oyuncuları, Lumbar Disc Degeneration, Bone Mineral Density, Trunk muscleStrength, Veteran and Active Soccer Player
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın asıl amacı, uzun süre yoğun antrenmanlara katılarak futbol oynamanınbel omurları üzerinde dejenerasyona sebep olup olmadığını belirlemektir. Budejenerasyon herhangi bir belirti veya belde ağrı olmadan da gerçekleşebilir.Çalışmadaki sonuçlar, veteran ve aktif futbol oyuncularının bel omurlarındakidejenerasyon, gövde kuvveti, bel ve kalça kemik yoğunluğu ve egzersiz geçmişleriölçülerek değerlendirilmiştir. Bu çalışmada dört adet denek gurubu vardır (15 aktiffutbol oyuncusu, 15 spor yapmayan katılımcı, 14 veteran futbol oyuncusu, 13 sporyapmayan katılımcı). Bel omurları ve sağ ve sol femur başı kemik yoğunlukölçümleri için DEXA aleti kullanılmıştır. Gövde kas kuvveti ölçümleri BiodexSistem izokinetik dinamometresi ile 60 derece/sn. ve 120 derece/sn. açısal hızlaölçülmüştür. Yan yüzey röntgenleri çekilmiş ve Kellgren ve Lowrence puanlamasıkullanılarak bel omurlarındaki dejenerasyon değerlendirilmiştir. Bel esneklik ölçümümodifiye edilmiş Schober test aracılığıyla yapılmıştır. Sonuçlar doğrultusundaveteran futbolcularda bel omurlarında diğer gruplardan daha fazla dejenerasyonarastlanmıştır. Buna ek olarak, aktif futbolcularda kemik yoğunluğunun diğer gruplaraoranla daha fazla olduğu belirlenmiş, fakat veteran oyuncuların kemik yoğunluğunabakıldığında kontrol gurubunun sonuçlarından farklı olmadığı gözlenmiştir. Buçalışmadaki izokinetik gövde kuvveti sonuçlarına göre aktif sporcuların 60 derece/sn.ekstansiyon kuvvetleri kontrol gurubundan daha fazlayken 60 derece/sn. dekifleksiyon kuvvetinde ve agonist/antagonist oranında farklılık bulunmamıştır. Sonuçolarak, bu çalışmadaki bulgular, uzun süre yoğun antrenmanlara katılarak futboloynamanın bel omurları üzerinde dejenerasyona etkisi olabileceği hipotezinidoğrular. Bu dejenerasyon herhangi bir belirti veya ağrı olmadan meydana gelebilir.Bu çalışmada ulaşılan sonuçlar futbolun yüksek yüklenmeler gerektirdiği ve buyüklenmeler sonucunda kemik yoğunluğunun korunduğu ve arttırıldığı görüşünüdestekler niteliktedir. Son olarak, veteran gurubunda diğer gruplardan daha fazlaoluşan bel omurlarındaki dejenerasyonun nedeni aktif gruptaki 60 derece/sn. dekiekstansiyon kuvvetinin diğer gruplardan fazla olması olabilir. Bel dejenerasyonunuetkileyen faktörleri belirlemek için denek sayısını arttırarak aynı denekler üzerindeuzun süreli çalışmalar planlanmasında yarar vardır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to determine whether playing soccer at highintensity training for a long period causes degeneration of the lumbar spine or not.This degeneration may occur without any symptoms or low back pain. Results of thepresent study were discussed in the framework of lumbar disc degeneration, trunkstrength, lumbar and hip bone mineral density, trunk flexibility, activity MET scoresfor active and veteran soccer groups. There have been four subject groups in thisstudy (15 active soccer players, 15 sedentary participants, 14 veteran soccer players,13 sedentary participants). The BMD was measured in anterior-posterior view with asecond-generation dual energy X-ray absorptiometry (DEXA) device. Isokinetictrunk strength data were recorded with the Biodex System Dynamometer (BiobexMedical Inc, Shirly, NY) at the 60º/sec and 120º/sec. Plain lateral radiographs weretaken. The presence of degenerative changes of each lumbar vertebra was determinedby using the Kellgren and Lowrence Score. A modified Schober test was used tomeasure lumbar flexion. Findings of the study demonstrated that veteran soccerplayers displayed greater lumbar disc degeneration than other groups. Moreover,active soccer group had more BMD than other groups, but the veteran group?s BMDresults were not different while comparing the control participants. Isokinetic testfindings of the current study, trunk extension strength at 60/sec◦ was significantlyhigher in active 1st group players than 2nd group participants, but there were nosignificant differences between the 1st group and 2nd group in terms of trunk flexionstrength and agonist/antagonist ratio at 60/sec◦. In conclusion, Findings of the studysupport the main hypothesis that playing soccer at high intensity training at a longperiod of time may cause lumbar spine degeneration. Degeneration may occurwithout low back symptoms. Moreover, results supported the idea that Soccer can beaccepted an impact loading sport that are to keep or accelerate bone mineral density.At last, having abnormal trunk extension strength while playing actively may causelumbar disc degeneration on the spine at later years. A similar study should becarried out with a larger number of subjects, and longitudinal studies should bedesigned to examine the factors that effect the degeneration on the lumbar spine.