Effects of scuba diving on middle ear pressure
Tüplü dalışın orta kulak basıncına etkisi
  1. Tez No: 205098
  2. Yazar: DENİZ ÖZYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEZA KORKUSUZ, DR. MEHMET ÖZEKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz ve Sualtı Hekimliği, Kulak Burun ve Boğaz, Marine and Underwater Medicine, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Kulak Basıncı, Kompliyans, Scuba Dalışı, Middle Ear Pressure, Compliance, Scuba Diving
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Scuba dalışının bulunmasıyla dalıcı sayısının artması, dalış kazalarında özellikle dekulak barotravmalarında artışa yol açmıştır. Özellikle deneyimsiz dalıcıların kulakbarotravmalarına yatkınlığı bilinmektedir. Bu çalışma dalış öncesi normal odyometri,timpanometri ve kbb değerine sahip 22 yeni dalıcıda dalışa bağlı orta kulak basıncıve kompliyans değişimlerini deneyim durumuna ( serbest dalış yapan veyapmayanlar) ve dalış derinliğine (3m ve 12m) göre ortaya koymak amacıylayapılmıştır. Her derinlik için dalış öncesi otolojik muayene ile dalış öncesi vesonrasında timpanogram değerlendirmeleri yapılmıştır, 12m dalışından once yapılanotoskopik muayenede 5 deneyimsiz dalıcının 8 kulağında hiperemi ya dahemotimpani görülmüştür. Ilk dalış sonrası timpanometrik değerlendirmede14dalıcının 19 kulağında orta kulak basınç değişimi görülmüş, 3 dalıcının 5 kulağındakompliyans değişimi olmazken kalanlarda artış saptanmıştır. Ikinci timpanometrikdeğerlendirmede; 8 dalıcının 12 kulağında negative basınç görülmüş, 5 dalıcının 10kulağında kompliyans değişimi olmazken kalanlarda artış saptanmıştır. Deneyimegore orta kulak basınç değişimleri ya da kompliyans açısından istatistiksel anlamlıkorelasyon bulunamamıştır. Deneyim durumu ve 12m dalışı öncesinde yapılanotoskopik muayene bulguları arasındaki .542 korelasyon ?iyi eğitilmiş gruptadeneyimli ve deneyimsizler arasında önemli bir fark olmayacaktır? hipoteziyle tersdüşmektedir çünkü hemotimpani yada hiperemi gibi otolojik bulgular yalnızcadeneyimsiz gurupta ortaya çıkmıştır. Aynı şekilde .571 korelasyon 3m dalışlarında12m dalışlarına gore daha yüksek oranda basınç değişimi olduğunu göstermektedir.Benzeri şekilde .516 kompliyans korelasyonu da 3m dalışlarında 12m dalışlarınagore daha yüksek oranda kompliyans değişimi olduğunu göstermektedir. Busonuçlar 3m dalışının ilk açık deniz dalışı oluşu ve 12m dalışının hemen ertesi günyapılması nedeniyle yeni dalıcıların açık deniz şartlarına alışabileceği göz önündebulundurularak değerlendirilmelir.
Özet (Çeviri)
Since; the self-contained underwater breathing apparatus (scuba) was developed; thegrowth in the recreational diving population leaded an increase in diving-relatedinjuries, mostly about the ear barotraumas. Previous findings show thatinexperienced divers are more predisposed to ear barotraumas. This study wasperformed to see the dive related alterations of the middle ear pressure and thecompliance of the tympanic membrane due to experience (experienced - skin diversand/or underwater rugby players and inexperienced -not use to skin diving or suchwater sports) and depth (3m and 12m) in 22 novice divers with normal pre-diveaudiometry, tympanometry, and otorhinolaryngologic examination. Pre dive otologicinspections were taken and pre dive / post dive tympanograms were measured foreach depth. In 8 ears of the 5 inexperienced divers either hyperemia or hemotympanywere observed in the second day?s (12m) otoscopic inspections. In the first post divetympanometric measurements; middle ear pressure changes were observed in 19 earsof 14 divers. The compliance was not changed in 5 ears of 3 divers and increased inthe reminder. In the second tympanometric measurements, 12 ears of the 8 diversshowed negative middle ear pressure and compliance was not changed in 10 ears of 5divers and increased in the reminder. Due to experience and middle ear pressurechanges of each day; no meaningful, statistically significant correlation was found.Also no meaningful correlations were found neither for experience and compliance.A correlation of .542 between experience status and otologic inspection prior to 12mdepth dives was a contradiction to the hypothesis ?there would not be any significantdifference between experienced and well trained inexperienced groups? as theotologic variations such as hyperemia or hemotympany were only seen ininexperienced novices. Again; the correlation of .571 showed that 3m depth diveshad grater frequency of middle ear pressure changes than 12m depth dives. Similarly;due to the compliance correlation of .516, 3m depth dives had a grater frequency ofcompliance increases than 12m depth dives. These results however should bereconsidered as the 3m depth was the first open water dive day and 12m depth wasthe next day which the novices could use to the open water conditions.