The concept of behavioural additionality of public support for private R&D and a methodological proposal for an evaluation framework in Turkey
Ticari AR-GE'ye kamu desteğinin davranışsal artımlılığı kavramı ve Türkiye için bir değerlendirme çerçevesi yöntembilimsel önerisi
- Tez No: 205108
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERKAN ERDİL, PROF.DR. HALUK GERAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Kamu Yönetimi, Science and Technology, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilim ve Teknoloji Politikası Değerlendirmesi, Ar-GeDestekleri, Artımlılık, Davranışsal Artımlılık, Science and Technology Policy Evaluation, R&D Grants, Additionality, Behavioural Additionality
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Stratejileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Yenilikçi firmanın kamu desteğinin yokluğunda oluşmayacak davranışdeğişiklikleri, davranışsal artımlılık, bu tez çerçevesinde incelenmektedir. Bukavramın kuramsal çerçevesi ile dünya çapında değerlendirme girişimleriçözümlenmekte, Türkiye için değerlendirme ihtiyacı belirlenmektedir.Davranışsal artımlılığının değerlendirilebilmesi için seçilen TÜBİTAK-TEYDEBprogramının tasarımı ilgili politika bağlamı ile beraber betimlenmiştir. Dahasonra, programın meşruiyeti için davranışsal artımlılığın değerlendirilmesi ihtiyacıveri analizi yolu ile tesis edildi. Son olarak, bu girdiler ışığında tez, Türkiye'deTÜBİTAK-TEYDEB programı eliyle özel sektöre verilen Ar-Ge desteklerinindavranışsal artımlılığını değerlendirmek için yöntembilimsel bir değerlendirmeçerçevesi geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The changes in the behaviour of the innovating firm that would not have beenthe case in the absence of the public support, behavioural additionality, isinvestigated in this thesis. The theoretical foundations of the concept along withthe existing evaluation attempts worldwide are analysed. The need forevaluation in Turkey is established. The design of the TÜBİTAK-TEYDEBprogramme in question along with the related policy context is described to forma basis for the evaluation of the behavioural additionality. It is revealed that theneed for an evaluation of behavioural additionality for the legitimacy of theprogramme from the data analysis. Finally, given such inputs, the thesis developsa methodological proposal for a framework to evaluate the behaviouraladditionality of the public support to private R&D in Turkey.